Srbija mora da isplati 8.200 evra zbog Sablje: Bratu člana "zemunskog klana" odšteta zbog torture i seksualnog zlostavljanja

Evropski sud je precizirao da 4.000 evra država Krsmanoviću u roku od tri meseca treba da isplati na ime naknade nematerijalne štete

  • 3

Evropski sud za ljudska prava presudio je da država Srbija treba da isplati 8.200 evra Ðorđu Krsmanoviću, rođenom bratu osuđenog pripadnika "zemunskog klana" Dušana, jer nikada nije do kraja istraženo da li je i kakva tortura vršena nad njim u policiji za vreme akcije "Sablja".

Srpske nestale bebe opet u Strazburu

U svojoj presudi od 19. decembra 2017. godine, koja je objavljena na sajtu tog suda, Evropski sud je precizirao da 4.000 evra država Krsmanoviću u roku od tri meseca treba da isplati na ime naknade nematerijalne štete, sa obrazloženjeme da nije okončala istragu zbog nečovečnog i ponižavajućeg ponašanja policije prema njemu.

Ostatak dosuđene sume od 4.200 evra Krsmanoviću je dosuđeno na ime troškova postupak pred sudom u Strazburu.

On je svojom predstavkom od suda u Strazburu tražio 20.000 evra, pošto je u Srbiji bezuspešno iscpreo sva pravna sredstva, pa i žalbu Ustavnom sudu.

Krsmanović je bio uhapšen 1. aprila 2003. godine u akciji "sablja", sprovedenoj nakon ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića, tokom koje je bilo uvedeno vanredno stanje u državi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Rođeni brat Dušana Krsmanovića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zlodela koja je počinio kao pripadnik "zemunskog klana", je u predstavci Evropskom sudu opisao torturu i čak seksulno zlostavljanje, koje su, kako tvrdi, nad njim izvršili policijaci koristeći bejzbol palice i pajsere.

Nakon 12 dana provedenih u policijskoj stanci, 12. aprila je bio prebačen u Okružni zatvor u Beogradu gde je proveo godinu i dva meseca, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Ðorđe Krsmanović je 2004. godine osuđen u odvođenom postupku koji se vodio pred Okružnim sudom u Beogradu na četiri godine i 10 meseci zatvora kao pripadnik takozvane "pajser brigade", koja se bavila iznudama.

Kako se nije javljao na izdržavanje kazne, uhapšen je 2007. godine zbog izbegavanja i to u Specijalnom sudu, kada je došao na izricanje kazne bratu i ostalim pripadnicima "zemunskog klana".

Dušan Krsmanović je prvostepenom presudom bio osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je odlukom Apelacionog suda kazna smanjena na 20 godina.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐰Zec🐰

    22. januar 2018 | 13:00

    Nije neka para za tolike batine

  • Robin Hud

    22. januar 2018 | 15:13

    Zasto Srbija? Oni koji su naredili hapsenje i oni koji su maltretirali. Da podele! Dosta da mi placamo tudje budalastine ! Na ovaj nacin i manke ce ih biti!

  • Ateista

    22. januar 2018 | 17:32

    Cilj uvek opravdava sredstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA