Za ljubav prema Srbima i herojska dela: Patrijarh Irinej odlikovao Grka Ricudisa i Francuza Gujona (FOTO)

Marinos Ricudis odlikovan je ordenom Svetog cara Konstantina, a humanitarac Arno Gujon, ordenom Svetog Save prvog stepena

  • 22
Arno Gujon, patrijarh, crkveno priznanje, Solidarnost za Kosovo Foto: Tanjug/Tanja Valic

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je danas Grka Marinosa Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije 1999. godine ordenom Svetoga cara Konstantina i humanitarca Arnoa Gujona koji dugi niz godina pomaže Srbima na KiM ordenom Svetoga Save prvog stepena.

Patrijarh Irinej: Kosovo može da bude oteto, ali Srbija ne može da ga pokloni (VIDEO)

- Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju - rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

UČINIO JE ONO ŠTO ČINE VELIKE DUŠE

Zbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog dela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dve i po godine zatvora i izdržao je kaznu.

- Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i posle svega imao je toliko savesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno reči da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve - ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko delovanje - rekao je patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

UBLAŽAVA STRAŠNE NEVOLJE SRBA NA KiM

Sa druge strane, Arno Gujon, kako je rekao patrijarh, već dugo "ublažava strašne nevolje" našeg naroda na KiM, "jedinog naroda u Evropi lišenog svih ljudskih prava", pomaže mu u najpotrebnijem, kako bi mogao da egzistira na našim svetim prostorima i time Gujon čini, ističe patrijarh, veliko dobro delo, utoliko veće, jer je prvo počeo da čini kada nije imao ni punih 20 godina.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Osim "delotvorne ljubavi" pokazane njegovim svesrdnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM, rekao je patrijarh, Gujon je odlikovan i zbog istrajnog svedočenja istine o životu našeg naroda u našoj pokrajini.

- To olakšanje i davanje osnovnih uslova za život omogućio je dragi prijatelj i brat Arno Gujon. Nemamo reči da se zahvalimo. U ime naše crkve, tog naroda koji je ostao da pati i strada na Kosovu, mi vam zahvaljujemo dragi naš veliki prijatelju na svemu što ste do sada učinili i što činite. Naše su reči slabe, ali se molimo gospodu na vama - rekao je patrijarh.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Marinos Ricudis, koji je bio kapetan bojnog broda 1999, rekao je da je za njega velika čast da primi orden, da je duboko ganut, ali i da danas smatra da nije dostojan ukazane časti i da je trebalo "svu čast da ima srpski narod".

SVE ŽRTVE SRBA SU BILE NADAHNUĆE ZA MENE

- Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama - rekao je Ricudis.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Posebnu zahvalnost, kako je dodao, duguje mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju koji ga je prvi kontaktirao i razgovarao sa njim.

- Želim da vam obećam da niste sami u vašoj borbi i uvek će postojati hrabri junaci u ovom svetu koji će biti uz vas, koji će da se žrtvuju sa vama i uz vas u vašoj borbi, sa vama će da plaču, boluju i da se raduju - rekao je Ricudis.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Humanitarac i osnivač fondacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, primajući orden Svetoga Save prvog stepena, rekao je da mu je velika čast da primi orden, kao i da to odlikovanje posvećuje "svim žrtvama kosovske tragedije, od cara Lazara, do Olivera Ivanovića".

- Posvećujem ga takođe junacima današnjeg doba, a to su Srbi sa KiM koji opstaju na svojim ognjištima, uprkos nehumanim uslovima u kojima žive. Nisam siguran da sam u proteklih 14 godina uspeo da promenim njihove živote, ali sam siguran da su oni promenili moj. Promenili su moj pogled na svet i pokazali mi pravi značaj borbe za slobodu - rekao je Gujon.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Da se nije, kako je rekao, susreo sa Srbima na KiM, kada je imao 19 godina, verovatno ne bi danas bio ovde, oni su promenili njegov život i zato im posvećuje tu nagradu.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio je kapetanu Marinosu Ricudisu iz Pireja orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, a Arnou Gujonu orden Svetoga Save prvog stepena, za delotvornu ljubav pokazanu svesrdnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM, kao i za istrajno svedočenje istine o životu našeg naroda na KiM.

Pogledajte gostovanje Arnoa Gujona na Fakultetu političkih nauka:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA