≫ 

Bizarni srpski običaji kada neko umre: Zašto se prevrću stolice u kući pokojnika

Pored ovoga, ne samo u pokojnikovoj, već i u okolnim kućama se prosipa voda koja se smatra nečistom, sve dok se pokojnik ne odveze na groblje

  • 12

Ovo su neki neobični običaji za koje možda i niste čuli, a primenjuju se širom Srbije i regiona u slučaju kada neko umre.

Ako želite sreću u ljubavi i mnogo novca, nabavite ovu biljku: Svaka srpska kuća trebalo bi da je ima

U selima porodica i rodbina sprovode sve običaje koji prethode sahrani. To su kupanje, oblačenje, kao i opelo koje se neretko vrši u dvorištu pre odlaska na groblje. Ipak, u moru jezivih i morbidnih običaja, u nekim regionima se praktikuju i "dodatni" rituali.

Na primer, u nekim delovima Srbije ljudi otvaraju prozore i vrata, a sav nameštaj – stolice, stolove i klupe, pa i posude se okreću naopako. Ovaj ritual se praktikuje kako duša pokojnika ne bi ostala u kući i ne bi uznrmiravala rodbinu.

Kada osoba umre prekrivaju se sva ogledala, jer se u tradicionalnoj kulturi Srba verovalo da duh pokojnika može da uđe u ogledalo, i tako ostane u kući.

Pored ovoga, ne samo u pokojnikovoj, već i u okolnim kućama se prosipa voda koja se smatra nečistom, sve dok se pokojnik ne odveze na groblje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    25. januar 2018 | 22:16

    Ja sam Srbin iz Hrvatske...kod nas se isto drzao oprostajni govor ili opelo ( zavisi od porodice ) u dvoristu preminulog.To se tumaci kao pokojnikov oprostaj od svog doma.Po meni je to OK.Drugo isto kada se iznese telo pokojnika iz prostorije otvaraju se prozori i vrata.Zbog toga kako bi se provjetrile prostorije u kuci.Mislim da je i to logicno.Kad sam dosao '95 u istocnu Srbiju kao da sam s Marsa pao, mnogo je obicaja i mnogo se trosi novca na te dace.

  • Milan

    25. januar 2018 | 21:47

    More ima tu nesto,nije bas sve za dzabe bas tako.

  • Cirkus...

    25. januar 2018 | 20:47

    Joj boze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA