≫ 

Blaga i topla zima u Banatu oborila rekord pšenice i uljane repice (FOTO)

Bolesti su se pojavile, ali u jako malom broju, ratari bi trebalo da prate rast kultura , a svaki tretman se radi tek kada su temperature vazduha više

  • 1

Blaga zima sa neubičajeno visokim temperaturama za ovo doba godine najviše prija ozimim usevima na teritoriji Banata. Na području kikindskog atara pod pšenicom je zasejano 14500 hektara, ostale ozime strinine su posejane na 1900 hektara, a najznačajnije je povećanje površina pod uljanom repicom koja je posejana na 2.500 hektara , što je čak za 3 puta više nego lane.

Deo Srbije u kojem je više od 97% dece vakcinisano, a pojedini gradovi nemaju nijednog obolelog od malih boginja

- Stanje ozimih useva vrlo je dobro, mada su nam padavine dobrodošle. Stanje sa mineralnim azotom u zemljištu je takođe zadovoljavajuće , pa se preporučuje upotreba manjih količina čistog azota u prvoj prihrani - rekao je Aleksandar Pap, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kikindi.

Foto: Telegraf

S obzirom da ove godine nema puno snežnog pokrivača, što može prouzrokovati nedostatak vlage, savetuje se poljoprivrednicima da obrate pažnju na pojavu štetočina koji se javljaju u ovom periodu.

Bolesti su se pojavile, ali u jako malom broju, ratari bi trebalo da prate rast kultura , a svaki tretman se radi tek kada su temperature vazduha više.

Blaga zima pokrenula cvet

- Što se tiče stanja u voćnjacima toplo vreme je izazvalo pojavu cvetova na pojedinim biljkama, ali cvetni sokovi još uvek nisu pokrenuti,biljke su u fazi mirovanja - ističe Živanka Špirić iz PSS-e u Kikindi. Kako napominje ova stručna savetnica, za sada nema bojazni od izmrzavanja, preporučuje se orezivanje biljaka, ali isključivo u jutarnjim satima i kada je temperature iznad pet stepeni Celzijusovih.

Prošlogodišnji rod koji je podbacio najviše u kukuruzu i suncokretu, nadaju se poljoprivrednici više se neće ponoviti. Pričinjena šteta u kulturama bila je i preko 50 odsto, dok je na pojedinim parcelama štete bila i do 100 odsto usled enormno visokih temperature koje su dostizale rekordnih 50 stepeni.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    31. januar 2018 | 13:25

    I šta je ova država uradila povodom suše?Ništa niti će.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA