≫ 

Kriveljski rudari popravili mesečni učinak na jalovini za 40 odsto

Sa 640 hiljada tona jalovine, koliko su uklonili januara prošle godine, kriveljski rudari sada došli na milion i 105 hiljada. – Dobar ritam raskrivanja istočnog dela kopa garantuje ispunjenje rudarskog plana proširenja ležišta i dolazak do prve rude na toj lokaciji u junu

  • 0

Rudari najvećeg ležišta bakra u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, površinskog kopa "Veliki Krivelj", godinu su počeli sa nepuna dva miliona tona iskopina u januaru.

Za sedam godina preko pet hiljada posetilaca "kafića" u borskoj Jami (FOTO)

Za mesec dana otkopali su 855 hiljada tona rude i uklonili čak milion i 105 hiljada tona jalovine. Veliki skok u odnosu na isti mesec prošle godine zabeležen je u raskrivanju rudnika, pošto je tada skinuto samo 640 hiljada tona jalovog materijala.

- Januarski učinak je vredan pažnje jer je "na jalovini" bolji za čak 40 odsto od lanjskog – kaže upravnik kopa "Veliki Krivelj" Milan Delić. - Tome je doprineo dobar ritam u raskrivanju istočnog dela kopa, koji smo uspostavili oko Božića, pa sada i odatle vozimo jalovinu ka transportnom sistemu – objašnjava Delić.

Foto: Promo

Plansko proširenje kopa "Veliki Krivelj", započeto prošle godine izlaskom jednog bagera "na istok", biće zaokruženo do juna, kada će mu se pridružiti još jedan.

Foto: Promo

Shodno rudarskim planovima, tada će se tamo stići do prve rude. Dotle, kako kaže upravnik, mesečne količine rude bakra kretaće se između 830 i 900 hiljada tona, što je u ovoj fazi maksimum koji može da se preradi u kriveljskoj flotaciji.

Daljinac

(Telegraf.rs/ G.T.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA