≫ 

Naše žene odlaze preko da čiste i čuvaju decu i stare. Tamo proživljavaju pakao i dale bi život da se vrate! (FOTO)

"Načuvala sam se tuđe dece za života, naslužila se baba. Posao nisam birala, ali nikada se nisam mnogo ni bunila

Žene koje održavaju kuće ili motele, čuvaju decu ili stare po Zapadnoj Evropi, neretko su žrtve prevarantskih oglasa i gazda izrabljivača, čak mučitelja. One svedoče da su spavale na podu, izbacivane su na ulicu pred ponoć, hranjene namirnicama kojima je istekao rok, a neke od njih kući se vrate sa 15 kilograma manje. Neke i bez zarade.

Svi beže u Nemačku, ali da li se uopšte isplati živeti i raditi tamo? Pogledajte kolike su plate, a koliko je potrebno da se preživi (VIDEO)

Ove žene psihički slomi kad vide da je internet pun oglasa "njihovog" gazde prevaranta, koji i dalje regrutuje nove žrtve. Protiv toga se bore informišući jedna drugu na društvenim mrežama, ali i tešeći se međusobno.

Foto: Telegraf

Iskoriste ih, pa izbace iz kuće

Anela B. ima pet godina iskustva u čuvanju dece u inostranstvu i sada zna kako da "izvuče" zarađeni novac od gazdarice prevaranta. "Natovarila sam joj socijalno i policiju na vrat i gazdarica je platila dug", svedoči Anela. Iskustvo je stekla na teži način. Ova žena je na jednom radnom mestu morala da spava na podu.

- Gazdarica večeru nije spremala, čekala je da ja zaspim. Kada bih ustala ujutru, našla bih pun sto prljavog posuđa koje moram oprati, a dogovor je bio- samo deca i ništa više, na osnovu toga smo i dogovorile zaradu. Kada sam krenula kući nije imala da mi plati još 180 evra i dogovor je bio da mi pošalje naknadno. Nije htela dok ja nisam rekla- ili šalji pare ili ću ti zvati policiju i socijalno jer decu ne kupaš i po tri sedmice. Tek tada je poslala. Još jednom je mislila da me prevari i nije mi dala sve brojeve da mogu podići pare, ali sreća pa sam poznavala službenicu i novac ipak uzela. Ovo je samo deo onoga što sam preživela - svedoči ova žena dodajući da je radila za platu od 500 evra kod bračnog para u Dortmundu koji su se sada preselili u okolinu Frankfurta.

Foto: Telegraf

Goca K. je po oglasu otišla u Austriju, da radi u kuhinji restorana. Nakon smena od po 14 i 16 sati, bez slobodnog dana, izbačena je s posla u 23 sata. Nije isplaćena. Dok je radila, jedva je imala šta da jede, pa je hranu kupovala i kradom jela u sobi.

- Ja sam samo jedna od prevarenih žena, i druge su se javljale na društvenim mrežama. Ta prevarantkinja i sada oglašava svuda da traži žene za isti posao i regrutuje nove žrtve. Prima samo nas iz Srbije jer nemamo EU pasoš, radimo na crno, pa može sa nama kako hoće- svedoči nemoćna žena.

Izgladnjuju ih i ne leče

Slavca S. je više puta bila žrtva, a prevaranti su svih nacija. Najpre je prevario Srbin iz Niša, kod koga je radila u Nemačkoj, i to za 2.800 evra. Potom je nasamario Bosanac i na kraju i Mađar iz Vojvodine. Branka K. kaže da je jedva preživela svoj posao u Nemačkoj, gde se razbolela i dobila temperaturu od 40 stepeni. Gazde nisu htele da je odvedu kod lekara jer im je to bilo skupo.

Foto: Telegraf

Preklinjala ih je u suzama da je odvedu na autobusku stanicu da bi se vratila kući. Snežana G. javno na društvenim mrežama upozorava na gazdaricu Radmilu K. koja "daje radnicima za jelo hranu kad istekne rok, salama i bajati hleb".

Snežana je radila u nemačkom restoranu kao pomoćni radnik u kuhinji.

Foto: Telegraf

- A od te Radmile radnice se kući vraćaju sa 15 kilograma manje - navodi Snežana.

Ima loših poslodavaca, ali i radnika, napominje Gordana B. koja prenosi svoja iskustva i iskustva "koleginica" koje su u inostranstvo išle zbog čuvanja dece i starih i čišćenja.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Radno vreme - 24 sata

- Bila sam i u Švajcarskoj i u Austriji, sada sam u Njemačkoj. Sa svim gazdama sam ostala u korektnim odnosima, ali nikada nisam išla preko oglasa, samo preporuka. Radila sam od jutra do mraka, kao i danas u kuhinji. Načuvala sam se tuđe dece za života, naslužila se baba. Posao nisam birala, ali nikada se nisam mnogo ni bunila. Nemojte reći da su svi isti, nisu ni gazde, a ni radnici. Kad odete, niste kod svoje kuće i nema ispunjavanja snova za mesec ili dva. Volim i ja da imam slobodnu nedelju, radno vreme osam sati, volim i kafu piti sat vremena i šetnju volim, ali sve to zaboravi kad kreneš tamo - savetuje Gordana.

Ona napominje da sve žene koje žele u Zapadnu Evropu da bi čuvale decu moraju "da shvate jednom" da to nikada nije samo čuvanje dece.

Foto: Telegraf

- Nego si aktivan 24 sata, kuvanje, pranje, čišćenje. Svoje dete smeš istući, tuđe paziš pet puta više. I na spavanje ideš sa tom decom. Ako si spremačica u motelu u kom postoji i restoran, nema tu- ja radim samo sobe, nego radiš sve - kada nisi u sobama, radiš u kuhinji, kada to završiš uređuješ cveće na prilazu motelu. Kod čuvanja starih, ne gledaš u starca i dodaješ mu tablete, nego je tu sve od kupanja do titranja, 24 sata dnevno. Ljudi ove poslove nekada olako shvate, pa se ovde sretnu sa milion sitnica i problema, i tada- spremi živce u fotrolu. Ili - hajde ti kući pa tamo kukaj ispočetka- zaključuje Gordana.

Gazda hteo ljubavnicu

Neke od prevarenih žena svedoče da su bile spremne i na 14 sati rada, ali ne i da greju postelju gazdi.

- Ženi koja mi je našla posao, iz jedne agencije, dala sam 24.000 dinara za tu uslugu, a ona me poslala u kuću u Nemačkoj gde sam trpela gladna, a gazda me izbacio posle nedelju dana jer nisam htela da mu popunim prazninu i usamljenost - svedoči Suzana M.

Foto: Telegraf

Žene koje su bile žrtve prevaranata, bilo iz srpskih oglasa ili od strane nemačkih poslodavaca, savetuju sve one koje bi da rade poslove održavanja restorana i motela ili poslove čuvanja dece i starih da se bar informišu po Fejsbuk grupama o iskustvima drugih. Jedna od ovih grupa je "Posao inostranstvo i Srbija", a tu su i grupe tipa- Srbi u Nemačkoj, Srbi u Austriji…Beču, Berlinu, Švajcarskoj i slično.

Daljinac

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    11. februar 2018 | 10:33

    OSTAJTE OVDJE Ostajte ovdje ! Sunce tudjeg neba Nece vas grijat ko sto ovo grije, Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije. Od svoje majke ko ce naci bolju?! A Majka vasa zemlja vam je ova Bacite pogled po krsu i polju Svuda su groblja vasih pradjedova Za ovu zemlju oni bjehu divi Uzori svjetli sto je branit znase U ovj zemlji ostanite i vi I za nju dajte vrelo krvi vase Ko pusta grana kad jesenja krila Trgnu joj lisje i pokose ledom Bez vas bi majka domovina bila A majka place za svojijem cedom Ne dajte suzi da joj s oka leti Vratite se njojzi u narucja sveta Zivite zato da mozete mrijeti Na njenom polju gde vas slava sreta ! Ovdje vas svako poznaje i voli A tamo niko poznati vas nece / Iz knjige PESME ,Aleksa Santic /

  • Cica

    11. februar 2018 | 00:27

    Zašto se krije ime i prezime "gazde" prevaranta,nije mi jasno, treba objaviti punim imenom. I adresom. Sta se kog klinca žale a kruju ih, onda lažu. Ni njima ne treba verovati.

  • boki

    10. februar 2018 | 23:56

    Moraju da idu,jer ovde nema ni zivota ni buducnost,na zalost vecine nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA