U kom našem kraju se najispravnije govori srpski jezik? (VIDEO)

Postoji jedan grad čiji stanovnici mogu biti ponosni kada je maternji jezik u pitanju, jer im je talenat pravilnog govora gotovo urođen!

Jedna od karakteristika našeg naroda je ta da smo podložni podelama u odnosu na to kakva nam je tradicija u nekom kraju, kakvi su specijaliteti, ustaljeni običaji, verovanja i društvene navike, a o predrasudama da i ne govorimo. Na toj listi podela našao se još jedan vrlo bitan aspekt - jezik!

Srpski zidari imaju svoj tajni jezik! Evo šta znači "U kulabinice se šumno kećuraju konjištare i tavže šumne čkojalice"

Da li ste se ikad zapitali postoji li neko mesto u Srbiji gde se govori najčistijim srpskim jezikom, sa svim pravilnostima u govoru koje moraju biti ispunjene? Postoji jedan grad čiji stanovnici mogu biti ponosni kada je maternji jezik u pitanju, jer im je talenat pravilnog govora gotovo urođen!

Lingvisti kažu da je valjevski govor u Srbiji najpravilniji. Jezik valjevskog kraja odlikuju jezičko bogatstvo, logičnost i jasnost.

- Valjevo i okolina Valjeva su poznati kao kraj u kojem se govori najčistiji srpski jezik. To se pre svega odnosi na leksiku i akcentovanje reči. Valjevski kraj najbolje čuva kulturu govora i Valjevci ne dopuštaju da se srpski jezik kvari određenim negativnim uticajima i jezičkim trendovima - rekla je za naš portal Nikolina Vučković, diplomirani profesor jezika i književnosti.

Valjevo Foto: Telegraf

Znaju za svih 7 padeža i nepogrešivi su pri njihovom određivanju u izgovoru, čak i oni ljudi kojima obrazovanje i znanje o srpskoj gramatici i dijalektologiji nije najsvetlija tačka. Pravilno akcentuju reči i nisu lenji da to čine, to im je prosto urođeno.

Oni će vam takođe reći da ih oslovljavate sa Valjevac i Valjevka, ili Valjevci, a ne Valjevčanin i Valjevčanka. Zabunu stvaraju gradovi poput Kraljeva i Užica, pa po analogiji Kraljevčana i Užičana mnogi za stanovnike Valjeva kažu Valjevčani.

Foto: Flickr/

Za Valjevce ostali stanovnici Srbije ljubomorno tvrde da oni prilikom izgovora često otežu. Međutim, Valjevci vole da kažu da oni to "pevaju".

Pored Valjeva i valjevskog kraja, još se i loznički kraj smatra za najpravilniji kada je izgovor maternjeg jezika u pitanju.

Prema njenim rečima, novinari na RTS-u ne izgovaraju reči pravilno, tj. ne akcentuju ih kako treba.

- Koriste strane reči, a ne izvorne srpske. Akcentuju loše reči, a to pomalo zna i da nervira - dodala je Nikolina Vučković.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан М.

    9. februar 2018 | 21:54

    Најправилнијим српским књижевним језиком говори се у троуглу Ваљево-Обреновац-Лозница.

  • Ljuba

    9. februar 2018 | 21:34

    Glupost do gluposti koju su nam nametnuli zastupnici jugoslovenstva. Kakav je to idiotski stav u kom kraju Srbije se govori najcistije Srpski jezik. Po tom besmislenpm modelu se neki krajevi Srbije promovisu u lingvisticku superiornost, a drugim u inferiornost, zbog takozvanih prljavih reci ili akcentoloski iskazanih sa dva akcenta. Ko je utvrdio koji je Srpski jezik pravilan i knjizevni, pa upravo olos koji je bio za Jugoslaviju. Ko je to stekao pravo i kad da govor Juznomoravskih Srba i Timockih to jest iz Istocne Srbije ne bude uzet u jezicki lingvisticki sadrzaj nego je preskocen ili odbacen. Odredjeni delovi Srbije se sprdaju sa ljudima iz nekih krajeva Srbije zbog izgovora kao sa nizim bicima sto je tragedija. Srpski jezik apsolutno treba da tretira sve krajeve Srbije kao i one delove Srpskog naroda koji zive izvan Srbije potpuno jednako a ne da malogradjanski i primitivno favorizuje neopozivo ove ili one delove jezickog izgovora u Srbiji kao najpravilnije ili najlepse. Jezik jednog naroda je ziva stvar i zna se kako je on artikulisan, civilizacijski, kulturoloski, istorijski, obicajno i sa svim onim elementima koji karakterisu bice jednog naroda.

  • boki

    9. februar 2018 | 21:10

    Ja mislim da hrvati nacistije govore srpski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA