Ambasadorka Kanade: Novi rudnik u Boru po najvišim ekološkim standardima

Ne sme da se ponovi slika iz Krivelja

  • 0

Kati Čaba: „Rakita“ će voditi računa i sve što radi biće za dobrobit lokalnog stanovništva i celog regiona i u saradnji sa gradom i RTB-om, izjavila je ambasadorka Kanade u Boru. - Meštani Brestovca, Slatine i Metovnice ne smeju da brinu da će novi „Rakitin“, odnosno „Nevsunov“ rudnik biti novi zagađivač. Dogovorićemo se gde će biti ulazi, a gde izlazi - tamo gde je to ekološki najispravnije, najracionalnije i najekonomičnije, rekao Blagoje Spaskovski

Foto: Promo

Nova ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba diplomatski mandat počela je 6. februara posetom Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Nimalo slučajno odatle, imajući u vidu činejnicu da je poslovna saradnja Srbije i Kanade najrazvijenija u oblasti rudarstva, a Bor svakako jedan od srpskih gradova u kome je ona najizraženija. Jer, finansiranje nove topionice i fabrike sumporne kiseline obezbedila je kanadska EDC banka, a postrojenja je gradio kanadski SNC Lavalin. Pride, nadomak Bora kanadski „Nevsun“, u saradnji sa „Rakitom“ intenzivno sprovodi rudarska istraživanja i, po svemu sudeći, Bor će vrlo brzo dobiti novi rudnik bakra.

Foto: Promo

U razgovoru sa menadžmentom RTB-a dotakli smo se otvaranja novog rudnika u Boru, pa mogu da kažem da je u interesu „Rakite“ da ono prođe uz primenu najviših ekoloških standarda, a zatim i socijalne komponente. „Rakita“ će voditi računa i sve što radi biće za dobrobit lokalnog stanovništva, celog regiona, u saradnji sa gradom i RTB-om Bor - izjavila je ambasadorka Kanade Kati Čaba u Boru.

Foto: Promo

Ističući da joj je ovo prva poseta rudniku u karijeri, Čaba je naglasila da u Srbiji danas posluje više od 50 kanadskih kompanija, te da joj je zato jedan od prioriteta informisanje kanadskih privrednika o ekonomskoj situaciji u Srbiji, kao i o mogućnostima za ulaganje.

Foto: Promo

- Ekonomija Kanade se velikim delom oslanja na rudarstvo i zato razvoj ove grane industrije vidim kao veliki potencijal za širu saradnju sa Srbijom i Borom. Ponosna sam što je kanadski SNC Lavalin učestvovao u izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline i što je primena naše tehnologije doprinela razvoju industrije u ovom delu Srbije. Rezultat našeg zajedničkog posla je čist vazduh u Boru, a to na najbolji mogući način ilustruje kako je kanadska kompanija izvela posao. Naravno, svesna sam da svega ovoga ne bi bilo da nije bilo velike vizije rukovodstva RTB-a Bor i zahvalna sam na tome - rekla je ambasadorka Kanade.

Foto: Promo

Potvrđujući da je za otvaranje novog rudnika važno poštovanje najviših ekoloških standarda i svega ostalog što pravila službe nalažu kada je o tome reč, generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski naglasio je da meštani okolnih sela - Brestovca, Slatine i Metovnice - ne smeju da imaju sekiraciju da će novi „Rakitin“, odnosno „Nevsunov“ rudnik biti novi zagađivač.

Foto: Promo

- Radićemo svi zajedno, a ambasada će biti posrednik i supervizor da sve bude u skladu sa svetskim normativima. Ništa ne sme da se ugrozi i pretvori u područje kakvo je u Krivelju. Tamo smo napravili lom. I mi, i oni pre mene. To ne sme da se ponovi u ova tri sela i nadam se da neće. Dogovorićemo se zato gde će biti ulazi, a gde izlazi - tamo gde je to ekološki najispravnije, najracionalnije i najekonomičnije. Ekologija mora biti iznad ekonomije - rekao je Spaskovski.

Foto: Promo

Spaskovski i Čaba razgovarali su i o tome da bi, kao u slučaju izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, prilikom otvaranja rudnika neke poslove trebalo poveriti lokalnim firmama. – Treba da postoji lokalna komponenta i da se po istovetnim uslovima prednost da domaćim firmama. Imamo osposobljene ekipe koje izvode bušačke i rudarske radove, grade puteve i po belom svetu. Rade po svetskim normativima i treba da dobiju  prednost – dodao je Spaskovski.

Ambasadorka Kanade je nakon razgovora sa menadžmentom RTB-a Bor razgledala novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, a posetila je i jamski „kafić“. U knjigu utisaka napisala je da je veoma impresionirana profesionalnošću zaposlenih, ali i činjenicom da RTB Bor vodi računa o ekologiji, o ljudima koji žive u Boru i o svima koji rade za RTB. Posebno je naglasila doprinos kompanije u oblasti zaštite životne sredine i eliminisanju zagađenja vazduha.

Foto: Promo

Veliko interesovanje kanadskih kompanija za RTB

Upitana da prokomentariše zainteresovanost kanadskih kompanija za privatizaciju RTB-a Bor, ambasadorka Kanade rekla je da je ona velika, ali da je potrebno sačekati i videti koji će model privatizacije Srbija ponuditi. – Kanadske kompanije žele da učestvuju u tome i njehovo interesovanje je veliko – rekla je Kati Čaba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA