Guščija mast najviše se traži OVIH DANA, gajenje ove živine nije pretežak posao a zarada je zagarantovana

- U selu je gusaka sve manje. Ne traži se perje, a nema interesovanja ni za guščije meso - priča Stevan Tomašev iz Tomaševca

  • 2

O lekovitim svojstvima guščije masti znaju još naši stari koji su je rado koristili za lečenje bolesti disajnih organa, prehlada i kašlja. Kažu da pomaže u razbijanju sekreta u plućima, pa se sekret lakše izbacuje. Veruje se da je jednako dobra i za omekšavanje ispucale kože i zaštitu kože od hladnoće, pa je ovih dana guščija mast itekako potrebna.

Perje letelo na sve strane na Gusanijadi: Beli gladijator Rodac pobednik, žestoka borba trajala 11 minuta i 34 sekunde (FOTO)

Međutim, sve ju je teže nabaviti. Nekada je bilo u selima u okolini Zrenjanina, koja su bila poznata po gajenju gusaka, ali više masti nema ni za lek. Nekada su se u obližnjem selu Tomaševac obale Tamiša belele od jata gusaka.

- Guske u selu danas drže samo oni koji ih ležu od jaja iz svog jata. Do pre nekoliko godina, farme iz Bečeja i Plandišta su davale po 50, ili 100 guščića, a poslednjih godina toga nema. Ja sam ove godine od jaja od svojih gusaka dobio 70 guščića. I ove godine ću nasaditi guske. Ali, u selu je gusaka sve manje. Ne traži se perje, a nema interesovanja ni za guščije meso - priča za portal zrenjaninski.com Stevan Tomašev iz Tomaševca.

Foto: Telegraf

Čika Steva mora da ide čak u Beograd da bi prodao očišćene guske, na Kalenić pijacu.

- Samo tamo može da se proda. Kupovali su od mene guske i političari i glumci i pevači. Prodavao sam za 500 dinara kilogram, pa eto koliko novca možete dobiti za gusku od pet kila. Ipak, nije ih lako othraniti, tov traje od aprila do novembra. Ima oko njih posla, a da nema Kalenić pijace u Beogradu ne bih ih ni držao - kaže Steva.

Kako vlada grip, ovih dana je guščija mast sve traženija, a ostalo je malo masti. Zbog toga se sada prodaje bukvalno na grame.

Trenutno 100 grama košta od 200 do 300 dinara, što znači da za kilogram ove lekovite, ali i ukusne masti, valja izdvojiti između 2.000 i 3.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs/Zrenjaninski.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С

    15. februar 2018 | 02:25

    А тек што је дивна паштета са гушчијом масти, цигерицом и осталим састојцима. Прави специјалитет.

  • Kosovka

    14. februar 2018 | 23:32

    100 gr Dovoljno za lek..caj kasicica gus..masti i limuna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA