Lekovita i prelepa planina Javor: Na njoj su pomoć tražili i heroji boja na Kosovu (FOTO)

Koncentracija jona i ruže vetrova u selu Kušici predstavlja pogodno mesto za lečenje bronhitisa i astme

  • 0

U jugozapadnoj Srbiji, na tromeđi između opština Nova Varoš, Ivanjica i Sjenica, smeštena je planina Javor, jedna od najlekovitijih u Srbiji. Anemija, hronična respiratorna oboljenja, bronhitis, astma i emfizem samo su neke od bolesti za koje lek može da se nađe upravo na ovoj planini, a pogodna je i za podizanje imuniteta.

JAVOR: Održan šesti sabor neženja (VIDEO)

Prema legendi, pravo sa Kosovskog boja na Javor je došao ranjeni Boško Jugović da vida rane, jer je znao da ova planina svojim bistrim izvorima i lekovitim travama leči i najveće bolesti. Putovao je dugo na svom vrancu. Stigao je do jednog brda iznad Ivanjice gde su mu dugo lečili rane travama i melemima, ali ne beše mu spasa. Legenda kaže da je tu i umro i da je na tom mestu sahranjen. Mnogo vekova kasnije tu je podignuta crkva pod hladom devet stoletnih hrastova koje je posadio narod ovog kraja u spomen na sve Jugoviće.

Foto: Wikipedia/Anja Ignjatovic

Sve do balkanskog rata (1912) tu se nalazila srpsko-turska granica. Na Kušićima, u podnožje planine je Karađorđe od 1806-1809, sa svojim ustanicima gradio jaka utvrđenja i šančeve, koji se još uvek prepoznaju i danas ih zovu Karađorđevi šančevi. Selo Kušici koje se nalazi 12 kilometara od Javora prema Ivanjici interesantno je mesto za turiste, a koncentracija jona i ruže vetrova predstavlja pogodno mesto za lečenje bronhitisa i astme.

U podnožju planine Javor se nalazi reka Uvac, koja se uliva u reku Lim. Planina je poznata i po čestim izvorima čiste vode. Tu su kraški izvori, vrela, Korićansko, Štitkovačko, Trudovačko i Kalipoljska reka. Od brojnih izvora formirali su se potočići, potoci i rečice: Tisovica, Bradića reka, Nošnica, Studena reka, Radevska reka, Lug, Duboki potok, Kladnica koje odlikuje besprekorno čista i bistra voda.

Foto: Wikipedia

Sa 1.519 metara Vasilin vrh je najviši vrh Javora, a ispod njega se nalazi spomenik majoru Iliću - junaku Javorskog rata. Narod ovog kraja je 1907. godine podigao najlepši spomenik i pesmom kroz sabore i svetkovine pronosi slavu javorskih junaka i majora Mihaila Ilića, Jagodinca, komandanta Druge užičke brigade.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA