Žarko (36) je zbog teške bolesti za nekoliko godina završio u kolicima: Nije mogao da brine o sebi, ali to nije bilo dovoljno za invalidsku penziju (FOTO)

Sve je veći broj mladih koji boluju od bolesti koje ih dovode do invaliditeta, pa je Telegraf.rs istražio kako da ostvare svoja prava

  • 7

Bolest ne bira godine, a sve je više mladih koji oboljevaju i to neretko od neizlečivih bolesti koji dovode do invaliditeta zbog čega nisu više radno sposobni. Takva sudbina zadesila je i Žarka Đurića (36) koji je sa 27 godina oboleo od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) zbog koje je za samo nekoliko godina završio u kolicima. Međutim, kao stoprocentni invalid nije mogao odmah da ostvari pravo na invalidsku penziju.

Žarko ne može da govori, hoda, pomera ruke, može samo da koristi miš: Ipak je uspevao da za svoju sestru zaradi novac (FOTO)

Žarko sa svojom porodicom svakodnevno vodi borbu sa opakom bolešću koja se ranije vezivala za starije ljude, međutim sve više pogađa i mlade. Pored tužne sudbine koja ih je zadesila, Đurići su morali da razmišljaju o otvaranju bolovanja u firmi u kojoj je Žarko radio.

- Žarko nije mogao da ode u invalidsku penziju, iako nije mogao da hoda, pomera ruke, niti da odlazi u WC. Morali smo da otvaramo bolovanje - rekla je za Telegraf.rs, Slavica Đurić, Žarkova majka.

Žarko Đurić Foto: Vladimir Milovanović

Tim povodom istražili smo koji uslovi treba da se ispune u slučaju gubitka radne sposobnosti.

- Invalidska penzija je pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja koje se stiče za slučaj nastupanja invalidnosti. Osiguranik kod koga je invalidnost, prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, nastala pre navršene 30. godine života stiče pravo na invalidsku penziju, kad je invalidnost nastala do navršene 20. godine života, ako ima jednu godinu staža osiguranja, kad je invalidnost nastala do navršene 25. godine života, ako do nastanka invalidnosti ima najmanje dve godine staža osiguranja, kad je invalidnost nastala do navršene 30. godine života, ako do nastanka invalidnosti ima najmanje 3 godine staža osiguranja - objasnili su za Telegraf.rs, iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Ukoliko osoba počne da radi, sa na primer 25 godina, nakon što završi sa visokim obrazovanjem, i posle godinu dana oboli od bilo koje bolesti koja dovodi do invaliditeta, moraće tri godine da otvara bolovanje, jer bez obzira na stanje u kome se nalazi, neće ispuniti uslove za invalidsku penziju.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Oni koji se razbole nakon 30. godine, moraće da "čekaju" pet godina.

- Ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću, pod uslovom da je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenja godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju i da ima navršenih pet godina staža osiguranja, osiguranik će ostvariti pravo na invalidsku penziju - navode iz PIO.

Uslov za odlazak u invalidsku penziju nije samo zdravstveno stanje.

- Budući da je osnov ostvarivanja prava na invalidsku penziju zdravstveno stanje osiguranika, neophodno je priložiti adekvatnu medicinsku dokumentaciju, a kako je uslov za ostvarivanje prava i radni staž, neophodno je da se obezbedi i ostala dokumentacija kojom se potvrđuje efektivan staž - napominju iz PIO.

Foto-ilustracija: Profimedia

Nakon odlaska u invalidsku penziju korisnici imaju i obaveze.

Zakon propisuje kontrolni pregled u roku do tri godine za sve korisnike koji ostvare pravo na invalidsku penziju, a izuzetak su oni korisnici čije je zdravstveno stanje takvo da ne ukazuju da će radna sposobnost biti poboljšana. Zahtev za kontrolu šalje se po službenoj dužnosti, uz poziv i obaveštenje koju dokumentaciju treba pripremiti - kažu za Telegraf.rs iz PIO.

Postoji razlika ukoliko je invalidnost nastala kao posledica na radu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Zakon o PIO propisuje da osiguranik kod koga nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, stiče pravo na invalidsku penziju ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću bez obzira na godine staža osiguranja - zaključili su razgovor za Telegraf.rs iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

VIDEO: Kako da ostvarite pravo da idete besplatno kod privatnog lekara.

Daljinac

(Ivana Vlajković - i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    8. februar 2018 | 23:53

    Misam imala strplenja da procitam do kraja.sramita

  • Milena

    8. februar 2018 | 23:16

    Nisam mogla do kraja da procitam RUPE u vasem zakonu. Vi bezdusni pisci zakona, ispravite gresku prem obolilom covjeku i obestetite ga. Mnogo me potresu bolesti i pocinjene nepravde prema bolesnim ljudima.

  • Bogidelija

    8. februar 2018 | 22:31

    Ta komisija koja je odbila ima ime i prezime a postoji i zakonska odgovornost.Svako od nas zna bar nekog koji je za lovu otisao u inv.penzijj plus nega i pomoc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA