12. februar, proleće je stiglo?! Imamo lepu vest da su visibabe već procvetale i retko ko zna da to ima biblijsko značenje (FOTO)

Beli cvetovi najčešće se pojavljuju pred početak proleća

  • 3

Na Fruškoj gori došlo je proleće s obzirom na to da su već procvetale visibabe koje su vesnici godišnjeg doba, koje inače počinje oko 20. marta. Na polovini zime kad treba da ima snežnog pokrivača pravo je prolećno vreme, te se i cveće "probudilo" iz zimskog sna, obaveštavajući svojim cvetanjem da je kraj najhladnijem dobu godine, barem po kalendaru.

Stiglo proleće: Ako kalendar laže, visibabe ne lažu! (FOTO)

Visibama su se najviše obradovali najmlađi koji sa kapama na glavi i u zimskim jaknama, jer tako zahteva godišnje doba koje po kalendaru i dalje traje, iako temperature kažu suprotno, oduševljeno beru belo cveće i prave bukete.

Beli cvetovi najčešće se pojavljuju pred početak proleća, tačnije krajem februara ili u prvim danima marta. Međutim, ove godine su poranile u odnosu na ono na šta smo inače navikli.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Inače, prve visibabe ove godine, procvetale su u Smederevu, tako da je proleće u ovaj grad stiglo odmah nakon dočeka Nove godine.

U selu Badnjevac visibabe su obradovale stanovnike i to iz dva razloga, jer su označile proleće, ali i zato što su to uradile baš na Božićno jutro. Slavljenje najvećeg pravoslavnog praznika u ovom mestu obeležili su i vesnici godišnjeg doba tokom kog se priroda budi.

Zima samo što je počela prema zvaničnom datumu, "smenilo" ju je proleće.

VISIBABE PROŠLE ZIME

Prošle godine prve visibabe pojavile su se početkom februara, i to ispod ledenog pokrivača, jer je za samo dva dana temperatura 2017. godine drastično skočila.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Visibabe su izgleda prilično nestrpljive biljke želeći da što pre obave svoj "posao" da najave proleće. Možda i žele da ono što duže traje.

VEROVANJA VEZANA ZA VISIBABE

Za visibabe se smatra da simbolišu nadu u bolje sutra, upornost i nepokolebljivu vernost, te se rukohvat visibaba iz bašte držao kao za srdačan dar. U našoj tradiciji često su brane u prirodi zbog svojevrsnog rituala u susret proleću. Takođe postoji verovanje da je ova biljka talična.

Prema jednoj priči kada su Adam i Eva izgubili nadu da će ledenoj zimi doći kraj, pojavio se anđeo koji je snežne pahulje pretvarao u visibabe, i na taj način pokazao da zima prestaje i ustupa mesto proleću.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pored Srba koji imaju veruju u visibabe, takođe to rade i Britanci. U starim njihovim folklornim verovanjima visibabe važe za biljke koje ne treba brati, još manje unositi u kuću, jer se smatralo da s obzirom na to da rastu blizu tla, više pripadaju svetu mrtvih, nego li ovozemaljskom, te onaj koji se ogluši o ovo upozorenje može naneti veliku nesreću svom domu, pa čak izazvati i smrt ukućana.

 VESNIK PROLEĆA LEČI OPAKU BOLEST

Iz lukovice visibabe je 1952. godine izolovana supstanca koja usporava napredovanje Alchajmerove bolesti te pomaže protiv staračke demencije, ali pomaže i kod vaskularnih oboljenja. Ova biljka kojoj se svi radujemo pomaže i osobama koji imaju psihičke probleme.

Kapi koje se od nje prave, Bachove cvetne kapi, koriste se da pomognu osobama koje su potištene, deprimirane, pesimistične, nesigurne, bojažljive ili ukoliko čeznu za prošlošću.

VREME DO KRAJA FEBRUARA

Međutim bez obzira na to što su visibabe najavile proleće, izgleda da zima ipak "ne želi da se preda", jer prema prognozama, već će sutra padati sneg. Prema dugoročnoj najavi do kraja februara temperatura neće padati ispod nule, ali neće prelaziti ni deseti podeok Celzijusove skale.

Vreme u februaru Printskrin: accuweather.com

Sneg se takođe očekuje i krajem meseca. Zanimljivo je da što je proleće kalendarski bliže, zima pokušava da pokaže zube.

U svakom slučaju lepo je videti da se priroda budi.

VIDEO: Kako se pravi vremenska prognoza.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ubica nindži

    12. februar 2018 | 15:11

    Već je uveliko procveta i kukurek koji dolazi posle visibaba a kod nas u Ljigu ima i ljubićica

  • Ja

    12. februar 2018 | 15:10

    Ajoj kod mene još pre mesec dana

  • Lazar. Mड़ञणम

    12. februar 2018 | 14:38

    Cvetale su i ranije ali je zato u maju na Djurdjevdan znao da padne sneg i do metar pa ni to ne treba iskljuciti a sta reci za mart i april.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA