Srbi će po novom zakonu moći da navedu i promenu pola u matičnoj knjizi

Izmenama propisa sve matične službe moraće sve promene o građanima da vrše elektronskim putem

  • 8

Građani Srbije moći će da biraju da li će u matične knjige da upišu nacionalnu pripadnost, a osobe koje su promenile pol dobiće priliku da to odmah i zavedu.

Evo šta vam je potrebno da u Srbiji promenite pol

Ove, ali i brojne druge novine, donosi nov Zakon o matičnim knjigama. Zakonodavci objašnjavaju da je ubacivanje odredbe kojom se građanima omogućava da odluče da li žele u knjigu da upišu nacionalnu pripadnost predviđeno je korak bliže stvaranju uslova da nacionalne manjine ostvare svoja prava.

Novim zakonom predviđena je i mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih, a izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, što će veoma značiti našoj dijaspori.

Takođe, izmenama propisa sve matične službe moraće sve promene o građanima da vrše elektronskim putem, direktno u Registar, što znači više neće biti papira.

Ipak, ovo je samo nacrt novog zakona, pa je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave pozvao sve zainteresovane da aktivno učestvuju u javnoj raspravi kako bi se došlo do najboljih zakonskih rešenja.

Daljinac

(Gorica Avalić / g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA