Ovo su najplemenitiji građani za 2017. godinu: Sada su dobili priznanja za svoju humanost (FOTO)

Nagrada ima jugoslovensku prošlost

  • 1

U okviru tradicionalne akcije "Večernjih novosti" - najplemenitiji podvig godine, danas su, po jubilarni 55. put, dodeljeni plaketi najhumanijim i nesebičnim ljudima čiji su podvizi obeležili 2017.

U učionici najkreativnije učiteljice u Srbiji: Dok čeka nagradu od 1.000.000 dolara podelila je predivnu priču o susretu sa svojih 16 đaka (VIDEO) (FOTO)

Zlatne i srebrne plakete dodeljene su pojedincima, ali i udruženjima koji su svojim hrabrim podvizima spašavali živote, brinuli se o starima i bolesnima, pokretali niz humanitrnih akcija, a najbolje je proglasio žiri u čijem sastavu su bili akademik i predsednik žirija Matija Bećković, glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić, zastupnik načelnika VMA Miroslav Vukosavljević, humanista Arno Gujon, glumice Rada Ðuričin i Tanja Bošković...

Svečanosti u Starom dvoru, osim članova žirija, dobitnika plaketa i ostalim gostima, prisustvovali su ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Branko Ružić i Nenad Popović.

Prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić koji je ocenio da su Srbi plemenit narod i dodao da je plemenitost bila i u današnjici ostala nešto što je za naš narod uobičajeno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podseća da ta nagrada ima jugoslovensku prošlost i naveo da je napravljena u Jugoslaviji sa namerom da se i drugi narodi pridruže i pokažu svoju plemenitost.

- Kada je ta država nestala, ostalo je mnogo podviga, a najveći deo podviga ostao je kod nas, a u drugim mestima je ta nagrada ukinuta i ne postoji kao slična - primećuje Vučelić.

Ističe da Srbija nema samo podvižnike, već i medije i javnost koji to cene, poštuju i umeju da prepoznaju.

- Podvizi govore o nama kao društvu, zajednici i naciji koja počiva na podvizima i koja nastavlja da afirmiše plemenitost, u cilju da ono postane neka vrsta opšteg stava - naglasio je Vučelić.

Akademik i predsednik žirija Matija Bećković kaže da je ovo za njega radostan dan jer se "pred oči javnosti" predstavljaju oni koji su svojim plemenitim podvizima obeležili prošlu godinu.

- Kakva bi izborna lista na kojoj bi se poređala imena plemenitih ljudi koji su za 55. godina dobili nagradu plemenitosti, a kao obrazloženje za njihovu kandidaturu da budu navedena njihova plemenita dela - rekao je Bećković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za 55. godina, podseća Bećković, nikada nisu dodeljena nečija obećanja i reči, već samo dela, zbog čega, kaže, među nagrađenima nije bilo nikoga iz političkog sveta.

- Plemenitim podvizima čuva se naša nada, razum i čast. Pomislimo kakava bi sreća bila kada bi mocnici sveta bili pametni koliko su jaki i plemeniti koliko su bogati. I istina, knjige su sve sličnije jedna drugoj, a zločini sve originalniji - primećuje naš akademik.

Žiri je za dobitnika zlatne plakete za pojedinačni najplemenitiji podvig izabrao Ivana Ristića, starijeg vodnika Prve brigade VS u Pančevu, koji se, naočigled mnogobrojnih posmatrača, bacio na nasilnika i spasio život žene koju je muškarac pokušao da ubije nožem.

Zlatna plaketa za dečji najplemenitiji podvig dodeljena je Jovani Leposavić, šesnaestogodišnjakinji iz Beograda i golmanki ŽFK Crvena zvezda, koja je posle borbe sa karcinomom male karlice, iz koje je izašla kao pobednik, organizovala niz humanitarnih akcija za najmlađe onkološke pacijente.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za kolektivni najplemenitiji podvig zlatna plaketa dodeljena je monahinjama manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina, koje su svoj život posvetile ženama ometenim u razvoju.

Posthumanu zlatnu plaketu dobio je Aleksandar Chup iz Novih Banovaca, koji je prošle godine izgubio svoj život kada je pokušao da pomogne ljudima koji su "puntom" udarili u bankinu.

Srebrnu plaketu za plemenitost dobila je Tamara Grujić, autorka emisije "S Tamarom u akciji" koja, po mišljenju članova žirija, svojim serijalom podstiče plemenitost i požrtvovanost i ostavlja dubok trag humanosti u društvu.

Kako je navedeno, za šest godina uz njenu pomoć renovirano je 142 doma, i time je usrećila 142 porodice, i 410 dece.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dobitnici srebrne plakete su i saobraćajni policajac Ivan Ember iz Temerina koji je sprečio naoružanog "bombaša" da uđe u gradski autobus i aktivira bombu, ali i komunalni policajci Igor Milosavljević i Miloš Nikolić iz Beograda jer su sprečili ubicu sa nožem u ruci, koji je ispred Centra za socijalni rad Rakovica ubio ženu i sina, i tako sprečili veći masakr.

Osnivači Fejsbuk grupe "Vozači i iznajmljivači sa srcem-Srbija", Jovana Marković i Boris Bijelović, koja organizuje besplatne odmore za porodice sa decom sa teškoćama u razvoju, malignim obolenjima i retkim bolestima, takođe su dobitnici srebrne plakate.

Nagradu su dobili i mesar iz Kuršumlije Ljubomir Antonijević koji je spasio osamdesetogodišnjeg Milosava Vučićevića iz požara, vatrogasac Miodrag Rajković iz Niša, poznatiji kao "čovek sa zaleđenim trepavicama", koji je tokom Badnje večeri 2017. godine na auto-putu kod Aleksinca više od osam sati spasavao ljude zavejane u koloni, zatim Milun Ðačić iz Mišićeva kod Subotice, koji je zaštitio ljude u lančanom sudaru na autoputu Novi Sad-Subotica, gde je više od sat i po vremena trčao autoputem mašući zaštitnim prslukom davajući znak drugim vozilima da zakoče na vreme.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srebrnom plaketom nagrađen je i Marijan Arsić stolar iz Vučaka kod Kruševca, koji je u juli prošle godine iz nabujale Zapadne Morave spasio Dragana Tripkovića iz Velike Drenove kod Trstenika.

Rodoljub Nićiforović iz Pariza dobio je srebrnu plaketu za plemenitost jer je, od NATO bombardovanja do danas, darovao 5.960 stipendija studentima i srednjoškolcima iz Srbije, a vatrogasci "Blazing to Serbia" iz Južnog Velsa, koji već deceniji pomažu našem narodu, opremaju srpske vatrogasne stanice, grade kuće, renoviraju bolnice, spremaju paketiće za mališane u siromašnim krajevima Srbije, takođe su dobili nagradu "Večernjih novosti".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Najzanimljiviji dobitnik današnje srebrne plakete bio je desetogodšnji dečak Farhad Nuri iz Avganistana, smešten u Centru za azil u Krnjači, koji je svoj slikarski talenat pretočio u crteže koje je 9. avgusta izložio u humanitarnoj postavci "Treba nam ljubaznost-san jednog desetogodišnjaka", a sakupljeni novac od prodaje dao za lečenje dečaka Nemanje Damčevića, obolelog od tumora na mozgu.

- Moja porodica i ja dočekani smo lepo u Srbiji, na meni je bilo da joj se odužim - rekao je Nuri.

VIDEO: Ninova nagrada.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    13. februar 2018 | 16:16

    Kako bi zivoti svih nas bili lepsi za onoliko koliko dajemo i primamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA