Zvonačka banja nekada je lečila "menadžerske bolesti", a danas je na ivici opstanka zbog loših menadžera (VIDEO)

Šest okolnih sela živelo je od turista koji su dolazili u Zvonačku banju

  • 3

Zvonačka banja propada skoro deset godina. Nekada je bila prava adresa za sve koji su imali neurološke probleme, kožna oboljenja, probleme sa vidom. Sa prodajom hotela, banja je počela da se gasi.

OTKRIVAMO: Zašto su srpske banje najkvalitetnije, a najzapuštenije u Evropi? (VIDEO)

Tridesetih godina prošlog veka, Zvonačka banja dobila je banjska kupatila, jer se nadaleko čulo za lekovita svojstva termalne vode. Krajem sedamdesetih godina, izgrađen je moderan hotel, a onda u 21.veku sve je ruinirano i zapušteno. Šest okolnih sela živelo je od turista koji su dolazili u Zvonačku banju.

- Zgrade su propale, banja je propala, hotel ne radi, prava ruina. Nekada su ljudi živeli od toga, donosilo se mleko,sir,...pogotovu selo Jasenov del, oni su od toga živeli - seća se Dobrivoje Tošev.

Marjan Nikolov dodaje "Nema mladih ljudi, to se sve iselilo. Zvonačka banja nam je ugašena, ima već desetak godina kako je srušen hotel. Ništa se ne dešava, tako da je mnogo propao ovaj kraj".

Vlasnik koji je kupio hotel 2010.godine, nije od kupovine do danas gotovo ništa uradio. Banja je na teritoriji opštine Babušnica. Međutim, sama opština nema finansijskih mogućnosti za sređivanje banjske infrastrukture.

Milan Stamenković, direktor TO Babušnica ističe "Mislim da je ovo ozbiljan problem i da iza ovoga mora da stane i država. Veliki je problem zato što su izvorišta same termalne vode na privatnoj parceli vlasnika koji je kupio hotel, a mi znamo da po zakonu Republike Srbije, termalne vode se smatraju kao i rudna bogatstva i da ne mogu da se privatno koriste".

Čuvena Venerina vlas uspeva samo u Zvonačkoj banji i to zahvaljujući termalnoj vodi, čija je temperatura 28 stepeni na izvorištu. Ova termalna voda je sada potpuno neiskorišćena i praktično se sliva niz litice i uliva se u reku Jermu.

Zvonačka banja je nekada lečila menadžerske bolesti. Izgleda da su u međuvremenu neki menadžeri uspeli da od banje naprave bolesnika, kome za sada leka nema.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dony

    13. februar 2018 | 17:16

    Nekada je to bio raj za odmor,kasnije kad je privatnik preuzeo kao da je pogodio tomahavk hotel.Sve je pokradeno prozori,vrata instalacije iz zidova povadjene.Ceka se da kupi neki stranac pa da radi kako treba.

  • Engi

    14. februar 2018 | 19:54

    Strasno,ja bih vratio voz od Belog Polja do Zvonca kao atrakciju,banju bi potpuno obnovio i dovukao strance,na zapadu za ovakvim mestima,van buke i grada vape,a mi neznamo da to iskoristimo.Pogledajte slovence zive od banja.Na mokroj gori slican voz pun stranaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA