2.222 osobe su obolele od malih boginja, pet je umrlo: Ovo su najkritičnija mesta u Srbiji, epidemija može da se zaustavi samo na jedan način

Teže komplikacije poput upale pluća pojavile su se kod 268 pacijenata

  • 3

U Srbiji su do sada registrovane 2.222 osobe obolele od malih boginja, a pet je umrlo, kaže mnistar zdravlja Zlatibor Lončar.

Zašto još nije proglašena epidemija malih boginja i kome nije u interesu da se takva odluka donese?

Teže komplikacije poput upale pluća, kako je naveo, pojavile su se kod 268 pacijenata. On je podsetio da oko 30.000 dece nije vakcinisano i još jednom apelovao na roditelje da to učine, jer se epidemija drugačije ne može zaustaviti.

Upitan koja su najkritičnija mesta u Srbiji, ministar zdravlja je rekao da se izdvajaju po broju obolelih Vojvodina, Beograd, Kragujevac, Niš. Kad je reč o obolelima u Centralnom zatvoru, ministar kaže da se "situacija prati i da je pod kontrolom".

Foto: Profimedia/Alamy

Prvi slučajevi morbila pojavili su se i u Pomoravlju gde su obolele tri osobe. Reč je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi, koje su 1972 i 1986. godište i o jednom detetu od devet godina. Dete nije bilo vakcinisano, a stariji su primili jednu vakcinu.

Ovo su prvi slučajevi obolevanja od morbila na području šest opština Pomoravlja, Resave i Levča. Zahvaljujući visokom procentu vakcinisanih, na području ovog opština Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac Rekovac i grad Jagodina, unazad više godina nije bilo obolelih od ove bolesti.

Procenat vakcinisanih sa jednom dozom je 90,83 odsto, sa dve za period od 2003. do 2010. godine to je 97,03 odsto.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leonora

    16. februar 2018 | 14:28

    Lazu,prosle god je bilo boginja u Rekovackoj opstini!!!

  • amer

    16. februar 2018 | 19:59

    Cim su potegli pitanje vakcinacije,odjednom se pojavise boginje.Kao da ih je neko cuvao negde i sad ih pustio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA