Ona je devojčica rođena u trenutku kad je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova: Zove se Nezavisnost i ne želi da ima Srbe za prijatelje

Uoči desete godišnjice jednostranog proglašenja, Pavaresija je čak poslala pismo Džordžu Bušu i zamolila ga da dođe na proslavu

  • 36

Skupština tzv. države Kosovo je 17. februara 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost južne pokrajine. Istog dana rođena je devojčica. Roditelji su joj dali ime Pavaresija, što je albanska reč za "nezavisnost".

Deset godina od tog dana, Pavaresija je predstavnica mladih svoje zemlje i ona kaže da nikada nije srela srpsku decu koja žive u blizini. U njenom selu Slovinje gotovo svi su Albanci. Samo četiri kilometra udaljeno je malo srpsko Dobrotin. Ali dve zajednice dele samo put.

Tači tvrdi da je Barbados priznao Kosovo: Kaže da bolji rođendanski poklon nisu mogli da dobiju

Albanska i srpska deca, koja su ista generacija, idu u odvojene škole. Pavaresija nastavu ima na albanskom jeziku, dok se samo četiri kilometra dalje, u Dobrotinu, deci predaje na srpskom jeziku.

Majka devojčice kaže da je njena kćerka rođena baš u trenutku kad je pročitano jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Foto: Profimedia/AFP

Uoči desete godišnjice od proglašenja, Pavaresia je poslala pismo bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu, kog Albanci smatraju za heroja jer je odmah priznao  i zalagao se za nezavisnost Kosova. Zamolila ga je u pismu da prisustvuje proslavi u Prištini.

- Nadam se da ćemo se sresti jednog dana - odgovorio joj je Buš.

Danas u svojoj porodičnoj kući, Pavaresia lista ilustrovanu enciklopediju - poklon od prištinskog šefa porodilišta u kom se rodila. Imala je pet godina kad je shvatila važnost njenog "duplog rođendana. Do sada se već navikla na novinare.

- Osećam se kao slavna ličnost - kaže 10-godišnjakinja.

Foto: Profimedia/AFP

Inače je kao svako drugo dete. Nije sigurna da li želi da bude učitelj ili doktor kad odraste. Odličan je učenik. Devojčica koja se nada da će za deset godina zemlja biti lepša i naprednija.

Volela bi da studira u Americi, ali da se posle vrati na teritoriju Kosova. Sigurna je da će imati prijatelje strance, a na pitanje da li će među njima biti i Srba, odmah je odgovorila:

- Ne bih rekla.

Daljinac

(Telegraf.rs/Borneo Bulletin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    16. februar 2018 | 19:48

    Kad roditelj zatruje dete protiv nekog to je veliki greh

  • DDF🇷🇸

    16. februar 2018 | 16:25

    Dete je od malena"zadojeno"mržnjom,na sve što je vezano za Srbiju🇷🇸.

  • ...

    16. februar 2018 | 18:36

    Cemu ovaj tekst? Cime je ovo siptarce zasluzilo da se nadje u srpskim novinama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA