≫ 

Budući mladenci u toku Čiste nedelje Vaskršnjeg posta moraju da učine jednu stvar, a jedan pribor za jelo ne sme se uzeti u ruke

Veliki broj običaja vezuje se za ove dane

  • 5
Pravoslavni sveštenik, pop, pravoslavlje, krst Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Čista nedelja, prva nedelja Vaskršnjeg posta, slavi pobedu nad ikonoborcima i uspomenu na ponovno uspostavljanje poštovanja ikona 843. godine u vreme carice Teodore i patrijarha Metodija, a posle gonjenja ikona u VIII i IX veku. Međutim, praznik posvećen vraćanju ikona ustanovljen je nešto kasnije, jer je jošu IX i X veku prva nedelja posta bila posvećena starozavetnim prorocima Mojsiju, Aronu i Samuilu.

Negde se ova nedelja naziva i Todorova, Teodorova, Tudorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje važe posebna pravila! Evo kako se ona poštuje u raznim srpskim krajevima:

Prve nedelje Velikog posta se ne pale ognjišta i žene ništa ne kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana. Prvih dana muškarci jedoniče, tj. ništa ne jedu u toku dana dok se ne smrkne. Do četvrtka se ne koristi ni kašika, devojke ne nose nikakav nakit, nigde se ne igra i ne peva. Uveče je sva porodica na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima jedina večera.

U selima oko Pčinje se kaže da se ne valja jesti sve dok ne izađe zvezda Karavanka. 

Foto: AP/Tanjug

Na Čistu sredu tj. Pepeljavu sredu je običaj da se ide u kuću koja je dobila prinovu. U nekim mestima Crne Gore veče uoči Pepeljave srede, majke deci na čelu naprave mali krstić od pepela.

U južnoj Srbiji na prvoposni četvrtak – Čisti četvrtak, prave se posebni kolači koji se daju stoki na Teodorovu subotu. U taj dan se ugovaraju svadbe koje će biti tek posle Vaskrsa. U planinskim krajevima čobani slave ovaj dan kao svoj praznik.

Nakon Čiste Nedelje do Vaskrsa nadovezuju se Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja – poslednja Nedelja pravoslavlja.

Tako da, ako ste planirali da "stajete na ludi kamen", u subotu je idealan datum da zakažete svadbu za naredne mesece.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    20. februar 2018 | 08:43

    Sujeverje. Bogu je najdraze cisto srce i ljubav prema bliznjem. Post u skrusenosti srca da niko ne zna da postite, radost na licu i moltva

  • Covek

    20. februar 2018 | 09:01

    Исусова молитва:Господе,Исусе Христе,Сине Божји,ради молитава Матере Твоје,опрости мени грешној (грешном),помилуј ме.

  • Hannover

    20. februar 2018 | 08:49

    A kada se ide u firmu na posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA