OTKRIVAMO: Da li policija može da vam piše prijavu AKO VOZITE ŽUTOM TRAKOM koja je prekrivena snegom?!

Vozači koji nisu znali da su napravili saobraćajni prekršaj jer je kolovoz prekriven snegom mogu da pravdu potraže na sudu. Za razliku od vožnje u žutoj ili zaustavnoj traci, parking servis ne može da vas kazni ukoliko je mesto na kojem ste parkirani pod snegom

  • 8

Većina puteva je i dalje pod snegom, pa vozači često ne mogu da znaju da li voze u žutoj ili u zaustavnoj traci na auto-putu. Proveravali smo da li vozači u takvim uslovima mogu da budu kažnjeni za saobraćajni prekršaj?

4 stvari koje će vam spasiti život ako vam stane auto tokom ledenog talasa (FOTO)

Kako smo saznali, saobraćajna policija podnosiće prijave za svaki prekršaj ove vrste, bez obzira na to što je kolovoz pod snegom. Primera radi, svakom vozaču koga kamera snimi da je prošao žutom trakom na Brankovom mostu ili pored Sajma u Beogradu stići će na kućnu adresu kazna sa fotografijom. Isto važi i za prolazak kroz zaustavnu traku na auto-putu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Međutim, policija nije organ koji kažnjava, več piše prijave. To znači da vozač koji nije znao da čini prekršaj jer je na putu bilo snega može da traži zahtev za sudskim odlučivanjem - navodi za Telegraf Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema njegovim rečima, na sudu je da proceni da li je vozač mogao ili morao da zna da je na određenoj deonici bila recimo žuta traka.

- Dakle, postoji mogućnost da vozač bude oslobođen, ali ponavljam, na sudiji je da proceni na osnovu svih činjenica i dokaza da li ima osnova za oslobađajuću presudu - zaključuje Okanović.

Inače, za parkiranje na nedozvoljenom mestu ne pišu se kazne, ukoliko mesto nije očišćeno od snega. Ako sneg prekrije trake kojima je mesto precizno obeleženo, onda vozač nije kriv što nije video da na određenom mestu nije smeo da parkira.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzigi Bau

    27. februar 2018 | 16:10

    Moze brate, samo u Srbiji . . .

  • Vozac EU

    27. februar 2018 | 15:37

    Evo jednog primera zbog cega Srbija jos uvek ne moze u EU. Policija zna da kazna u ovakvim slucajevima ne moze biti donesena, ali ona upono pise prijave i tera ljude da se pojavljuuna sudu.

  • Mirko

    27. februar 2018 | 16:38

    ako ja dodjem sa strane i ne poznajem grad sta znaci ako nevidim liniju neznam ni da je tu gdje je znaci da nema moje krivnje ako na drugi nacin nisam bio obavjesten o postojecoj,Drugi nacin je da se na mjestima gdje su takve linije postavi i saobracajni znak kako nebi bilo konfuzije,problem rjesen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA