≫ 

Nova opasna mafija hara Srbijom? Postoje organizovane grupe, ovo je najozbiljnija vrsta kriminala, tvrdi ministar (FOTO)

- Na temelju iskopavanja tog ''blaga'' po Srbiji, zaključujem da postoje organizovane grupe koje se bave time. Odgovor o tome daće istraga i Tužilaštvo, ali nema sumnje da to je najozbiljnija vrsta kriminala - istakao je Trivan

  • 2

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da su nadležni organi "sanirali" industrijski otpad sa deset od ukupno 70 lokacija na kojima je otkriven, a da će se otpadom na preostalih 60 lokacija baviti u narednom periodu.

100.000 tona opasnog otpada na čak 90 lokacija u Srbiji: BIA se uključuje u potragu za ekološkim bombama koje truju naciju

Trivan je rekao da je u skladu sa Zakonom o privatizaciji zadatak države da rešava industrijski otpad i dodao da tehnološka procedura za njegovo zbrinjavanje nije komplikovana, ali da za nju treba obezbediti dovoljno novca.

Kako kaže, mi nemamo mogućnosti da merenja i analize obavljamo brzo, ali kaže i da Ministarstvo neće skrivati informacije od javnosti.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Ima niz pitanja u vezi sa opasnim otpadom - odakle je, koga je generisao, zašto ga nije do kraja ispratio... Svi smo u lancu odgovornosti, zakon je tu jasan i sad je došlo vreme da se primenjuje - rekao je Trivan novinarima u Starom dvoru gde je prisustvovao konferenciji "Žene i muškarci u odgovoru na lokalne izazove klimatskih promena".

Na pitanje da li u Srbiji postoji "otpadna mafija", ministar je rekao da je teško govoriti o tome, ali nije negirao da ima organizovanih kriminalnih grupa koje se bave opasnim otpadom.

- Na temelju iskopavanja tog ''blaga'' po Srbiji, zaključujem da postoje organizovane grupe koje se bave time. Odgovor o tome daće istraga i Tužilaštvo, ali nema sumnje da to je najozbiljnija vrsta kriminala - istakao je Trivan.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ministar je rekao i da su od opasnog industrijskog otpada koji je iskopan na nekoliko lokacija u Srbiji u principu moguće ozbiljne posledice, ali da su prve analize i merenja pokazali da posledica za sada nema.

- Ipak, one su moguće jer se otpadom zagađuju zemljište i podzemne vode, a to utiče i na lanac ishrane. Obaveštavaćemo javnost blagovremeno o otkrivenim mestima, ali dok traju istrage nećemo javno komentarisati - naveo je Trivan, koji je ponovo pozvao građane da prijave Ministarstvu zaštite životne sredine ukoliko posumnjaju da se na određenim mestima nalazi opasni otpad.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevaaan

    28. februar 2018 | 16:46

    Koja je ovo po redu "opasna mafija", pa mi postadosmo rasadnik opasnih mafija i nikako da bar suzbijemo nešto, nego se samo razmnožavaju i cvetaju. Ovde nešto ozbiljno ne valja...

  • dusan

    28. februar 2018 | 16:20

    obezbedite novac.istrazite koliko godisnje ode para na isplate premija ljudima po upravnim odborima.pojedinci su i u nekoliko odbora.videcete o kojoj se to sumi radi.nikada mi necemo biti ozbiljna drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA