Velika novina u srpskom školstvu: Nijedan udžbenik više neće biti isti od septembra za đake ova dva razreda (FOTO)

Učenici su objasnili da im učenje uz pomoć digitalnog udžbenika i pametne table mnogo više odgovara, jer lakše pamte, pošto lekcija izgleda kao da igraju igricu

  • 7

Od prvog septembra ove godine, đaci prvog i petog razreda trebalo bi da dobiju digitalne udžbenike za sve predmete, a za njihovu upotrebu biće obučeno 2.000 nastavnika iz cele Srbije, koji će učestvovati u ovom pilot projektu, za koji je Vlada Srbije izdvojila 70 miliona evra.

Velika promena na polaganju male mature: Pitanja će od sada biti drugačije formulisana (VIDEO)

Nedavno je, na času biologije u "Drinka Pavlović" u Beogradu, predstavljen jedan takav digitalni udžbenikU školskim klupama među petacima, našli su se i premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na pametnoj tabli smenjivali su se fotografije, video-klipovi i zadaci za čiji odgovor je bio dovoljan samo jedan klik, a petacima na ovaj način lekcije postaju zanimljivije jer se uče kao kroz kompjutersku igricu.

Bilo je mnogo ruku podignutih uvis, a učenici su objasnili da im učenje uz pomoć digitalnog udžbenika i pametne table mnogo više odgovara, jer lakše pamte, pošto lekcija izgleda kao da igraju igricu. Kako kažu, vole internet, informatiku, kompjutere i mobilne telefone, pa im je zato ovakav čas bolji, a digitalni udžbenik zanimljiviji od papirnog, prenose Večernje novosti.

Ovi razredi izabrani su jer će oni od jeseni imati potpuno reformisane nastavne planove i programe.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka je izjavila da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika obezbedila 70 miliona evra, dodajući da je reforma obrazovnog sistema najvažniji zadatak.

Kako je rekla, osnovne škole su povezane u akademsku mrežu Srbije, a tek predstoji njihovo povezivanje na brzi internet, što je neophodan uslov da bi se u 2.000 učionica u okviru pilot-projekta uveli digitalni udžbenici. U tome će najverovatnije pomoći Evropska investiciona banka.

Da bi digitalni udžbenici dobili odobrenje i ušli u učionice potreban je novi zakon, a ministar Šarčević očekuje da se ovaj dokument nađe u skupštinskoj proceduri do kraja marta.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mandra

    3. mart 2018 | 16:48

    Stari vukov bukvar najbolji.jos malo pa nece ni u školu da idu

  • Valjevo

    3. mart 2018 | 17:20

    Jos malo pa ce preko skajpa da odgovaruju za ocenu.

  • Čika Jova

    3. mart 2018 | 17:27

    Nekoliko diska u džep i to je to. Nema olovka, nema hemijska, nema tempero ili vodene boje, sve to ima u računar. Blago njima nema torba, nema muzičko, nema likovno, nema fizičko, samo diskovi, računar i programi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA