JEZIVI REZULTATI ANALIZA: Iz opasnog otpada u Novom Sadu prete teški metali i kancerogene supstance!

Opasan otpad skladišten u krugu nekadašnje novosadske fabrike HINS tokom 2014, 2015. i 2016. godine

  • 3

Opasan otpad težak 1.816 tona, koji je pronađen u krugu novosadske fabrike HINS u stečaju krajem januara, sadrži otpad od ulja s teškim metalima i drugim kancerogenim supstancama opasnim po život i zdravlje ljudi.

Opasan otpad u Novom Sadu: Uhapšen vlasnik fabrike (FOTO) (VIDEO)

Kako za novosadski "Dnevnik" navodi pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, analizu pronađenog otpada je uradila ovlašćena laboratorija Instituta za zaštitu na radu, po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva iz Novog Sada.

Foto: Služba za komunikaciju i saradnju sa medijima

Erceg navodi da je informacije o nezakonitom skladištenju opasnog otpada Pokrajinski sekretarijat dobio od BIA i od Višeg javnog tužilaštva iz Kruševca, kao i da je opasan otpad skladišten u krugu nekadašnje novosadske fabrike HINS u Primorskoj 86 tokom 2014, 2015. i 2016. godine.

On napominje da količina od 1.816 tona čiji uzorci su analizirani ne uključuje i otpad u osam podzemnih bazena, čija količina trenutno nije utvrđena i još uvek se ne zna da li je i u kojoj meri otpad u tim podzemnim bunkerima kontaminirao zemljište.

Erceg je podsetio da Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu već vodi krivični postupak protiv odgovornih osoba firme "Step trans", zakupca-operatera skladišnog prostora i odgovornih osoba firme "Eko-karika".

- Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u narednom periodu doneće rešenje kojim će naložiti operateru za tretman otpada "Eko-karika" i operateru za skladištenje opasnog otpada "Step transu" da hitno uđu u postupak zbrinjavanja opasnog otpada. Ukoliko oni to ne budu uradili, Sekretarijat će ući u prinudno izvršenje, što podrazumeva da se zapleni njihova imovina i da se iz toga obezbedi novac za zbrinjavanje opasnog otpada.

Foto: Služba za komunikaciju i saradnju sa medijima

Ukoliko ni na taj način ne bude obezbeđen novac onda će, nažalost, država, Pokrajina ili lokalna samouprava morati to da finansira iz budžeta - zaključio je Erceg.

Daljinac

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajno pero

    4. mart 2018 | 21:15

    Dajte molim vas ne pravite dramaturgiju bezotrebe. Zna se jako dobro sta treba uraditi. Dovuci dovoljnu kolicinu zeolita samlevenog u raznoj granulaciji i svu tu tecnost profilitrirati kroz zeolit koji ce upiti sve teske metale i otrove, pa ostatak sagoreti bez opasnosti. Resenje su vrlo jednostavno, nego neko treba da uzme debele pare da bi otpremio u Svajcarsku na spaljivanje sav taj opasni otpad. Otpad iz Vince samo treba otpremiti u Rusiju. Ono SAMO je tako veliko, ali ne i ne izvodljivo, jer je vec i cinjeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA