Koliko žena u Srbiji vrši nasilje nad muškarcima i zašto je to tako?

Žene često preuzimaju ulogu nasilnika jer pokušavaju da na nasilje odgovore nasiljem

  • 21

Nasilje je veliki problem u Srbiji, kada je reč o ovoj temi najčešće se govori o nasilju nad ženama a muškarcima kao nasilnicima, međutim, u našoj zemlji je u porastu i nasilje koje čini ženska ruka.

Zašto Srbija nema Registar nasilnika u koji bi svi građani imali uvid? I da li bi trebalo da ima kako bi se sprečile tragedije?

Prema podacima Zavoda za statistiku broj prijava protiv žena za nasilje u porodici od 2012. godine do danas povećan je za dva puta, pa i više. Zvanična statistika, naime, kaže da je 2012. godine podneto 314 prijava protiv žena, a četiri godine kasnije - 2016. godine taj broj je bio čak 820. 

- 2012. godine je optuženo 100 žena a 2016. godine - 138.  Što se osuđujućih presuda tiče, za nasilje je 2012. osuđeno 76 a 2016. čak 100 žena - podaci su Zavoda za statistiku.

Nezvanični podaci kažu da je najmanje 7 odsto muškaraca u Srbiji žrtve nasilja i zlostavljanja u porodici.

Mada se ovaj procenat čini impozantnim, struka kaže da je ipak pravo nasilje žena nad muškarcima veoma sporadično.

Klinički psiholog Aleksandra Janković, naime, ističe da se retko dešava da su žene same po sebi nasilne, da to nije u njihovoj prirodi, i da su, samim tim, one koje su u pravom smislu nasilne relativni izuzeci.

Foto: pixabay.com

- Žene postaju nasilne braneći se ili se konfrontirajući nekom dugogodišnjem zlostavljanju. Neretko iza žene koja je postala nasilna ili napravila neki ispad, postoji višemesečna ili višegodišnja istorija njenog maltretiranja koje ne mora da bude samo fizičko. Psihičko zlostavljanje ostavlja mnogo veće posledice. Ono trajno menja osobu, to su žene koje žive u strahu, koje moraju da obrišu svaku poruku, koje ne smeju da razgovaraju ni sa jednim muškarcem i, naravno, koje svakodnevno dobijaju pogrdne etikete  - kaže Janković.

Prema njenim rečima, takve žene često preuzimaju ulogu nasilnika jer pokušavaju da se izbore, pa na nasilje odgovaraju nasiljem.

- Retko se dešava da su one same po sebi nasilnice - ističe naša sagovornica.

Foto: Profimedia/Corbis

Utočište muškarci koji su preživeli nasilje traže u jedinoj Sigurnoj kući za muškarce u Ćupriji.

TABLEA 1:

Nasilje u porodici koje su počinile žene

Godina       Broj prijava       Broj optuženih       Broj osuđenih

2012.           314                      110                            76

2013.           361                      137                            81

2014.           347                      158                           98

2015.           478                      122                           81

2016.           820                      138                          100

Daljinac

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    7. mart 2018 | 00:55

    Interesantno je to kako se za žene uvjek nalazi neko opravdanje, eto po ovoj uvaženi gospođi psihologu žene su žrtve čak i onda kad su one nasilne !! A kad je muškarac nasilan onda je naravno samo on kriv i nije ničim izazvan ee zemljo otvori se zbog dvostrukih aršina i jesmo tu gdje jesmo..

  • Marija

    7. mart 2018 | 09:49

    U 95% brakova i veza u kojima je prisutno nasilje krivi su oboje, dve strane istog novčića. Uzmite ono dvoje iz Zadruge, Slobu i Lunu. Koliko vidim oboje su agresivni, ona da je jača mlatila bi njega, ali pošto je on jači zaleće se na nju, a kad izađu izmlatiće je. I tamo gde je žena žrtva to bude obično neka koja i ne zna drugačiji odnos da ostvari, sem takav. Konkretno, moja sestra od tetke je osoba koja redovno nalazi skroz lude momke i poprilično agresivne, a ponašanje joj je takvo da bih je i ja izmlatila. Njoj su se dve veze okončale tako što je ona davila dečka, grebala ga ključem, gađala šerpom, on trpeo i prosto nakon dva-tri takva napada šamarčinu zavalio. Da sina imam rekla bih mu da nikad ne diže ruku na ženu, ali da joj vrati ako ona prva udari.

  • Kojot

    6. mart 2018 | 22:37

    Žene muškarce zlostavljaju uglavnom psihički zbog nezadovoljstva i uticaja medija koji im daju svašta za pravo a zanemaruju obaveze jer od raznih serija i kulturnih emisija misle da žive u raju pa kad nesto nije idealno kriv je muž i onda počinje eskalacija do trenutka kad muškarac ako je imalo labilan pukne mu film i postane nasilan i često i ubije ženu. Retki su slučajevi da je muškarac nasilnik a žena svetica to su obično bolesnici koje treba zatvoriti i baciti ključ. Ali treba obratiti pažnju na žensko ponašanje jer u većini slučajeva pod izgovorom ja imam svoja prava počinje problem i onda kad rintaš po ceo dan i naveče uđeš u kuću osmeh na lice i čuveno "da draga" ako nemožeš to onda se razvodi jer si na putu da postaneš nasilnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA