Bila je prva princeza koja je gola proterana iz zemlje: Stefan Prvovenčani i ona su varali jedno drugo, a on je zbog razvoda dugo patio

Zabeleženo je da su Srbi morali da pristanu da Evdokija bude učesnica najviše vlasti u Raškoj, kao što su bile avguste u Vizantiji

  • 3

Brak Stefana Prvovenčanog i Evdokije sklopljen je u skladu sa političkim ciljevima Vizantije i Srbije. Njihov odnos je u početku bio idiličan i pored toga što je vizantijskoj princezi bilo potrebno vremena da se navikne na skromne uslove života.

Sve dok Stefan Prvovenčani nije stupio na čelo zemlje, Evdokija je bila povučena princeza, koja se najviše zanimala za odgajanje svojih sinova Radoslava i Vladislava i ćerke Komine. Sa stupanjem njenog supruga na presto, ona je rešila da učestvuje u vladanju Srbijom.

Sin princeze Danice i princa Filipa dobio je ime po prvom srpskom kralju iz roda Nemanjića

Zabeleženo je da su Srbi morali da pristanu da Evdokija bude učesnica najviše vlasti u Raškoj, kao što su bile avguste u Vizantiji.

Tokom godina problemi u braku su se samo gomilali. Prema nekim tvrdanjama, Stefanu je smetalo što je lepa Evdokija privlačila previše muške pažnje, a i on sam bio je vrlo neveran.

Foto: Wikimedia/Anastas Jovanović

Pojedini izvori ukazuju da je Stefan Evdokiju uhvatio u neverstvu, pa naredio da joj se skinu haljine, i maltene golu je oterao iz Srbije. Drugi navode da ju je oterao jer je obolela od šuge, pa se bojao da se i sam ne zarazi.

Epilog je svakako isti - bila je Evdokija prva žena Nemanjića koja je proterana iz Srbije, i njihov brak dug deset godina razrešila je carigradska crkva, a zanimljivo je da je ohridski arhiepiskop Homatijan zabeležio da je Stefan danima duboko patio zbog sramote koju mu je Evdokija nanela.

Vrlo je verovatno da raspadanje ovog braka, pre svega, treba tražiti u političkim okolnostima.

Stefan je nakratko bio zbačen sa vlasti od strane svog brata Vukana, koji se oslanjao na Zapad - Mađare i katoličke krugove.

U to vreme uticaj Vuizantije naglo je opadao, te je i sam Stefan počeo da se okreće Zapadu. U taskvim političkim prilikama lepa Evdokija bila je samo smetnja.

Stefan Prvovenčani,. Foto: Wikimedia Commons/Anastas Jovanović

Nakon proterivanja vraća se u Carigrad, svome ocu, koji je u to vreme bio car.

Nakon propalog braka sa Stefanom, Evdokija se opet udavala, međutim, nije bila bolje sreće u ljubavi.

Udala se za Aleksija V Duku Murzulufa, svog rođaka i bivšeg cara koji se oštro sukobio sa njenim ocem, po čijem je naređenju i oslepljen. Posle manje od godinu dana, njenog muža ubili su Latini, a ona se udala i treći put - za Lava Zgura, gospodara Nauplije, Argosa i Korinta.

Zgur je izvršio samoubistvo nakon što su ga Latini opseli u korintskoj tvrđavi, a Evdokija je nakon toga otišla u Malu Aziju svojoj sestri Ani… Preminula je oko 1211. godine.

U seriji "Nemanjići" lik Evdokije tumači Jelena Gavrilović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Noizz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knez Arsen

    7. mart 2018 | 16:03

    Чуј, Стефан после развода патио! Живео пре 800 год. и ви знате како се осећао.

  • Ne znamo

    12. mart 2018 | 11:47

    zasto je patio - zbog ljubavi, sramote, ili zbog grize savesti ako ju je izgnao plaseci se njene bolesti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA