Narodna verovanja predviđaju mnogo za mesec mart: Nepredvidiva Baba Marta već pokazuje svoju ćud, evo šta to znači

U martu može da napada veliki sneg, ali i da iznenada otopli i ogreje kao da je već leto

  • 2

Mesec mart u našim narodnim predanjima predstavljen je kao Baba Marta, ćudljiva baba, varljive prirode i vrlo nepredvidiva. Mart je kod naših predaka zvan marta, suhi, letnik, vetreni, ožujak…

POLA SRBIJE NEMA POJMA KO JE PRAVA BABA MARTA! Znate li vi? (VIDEO)

Otuda, u martu može da napada veliki sneg, ali i da iznenada otopli i ogreje kao da je već leto. Zato narod kaže: "Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogreje".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

BABINE HUKE

Baba Marta se sreće kod gotovo svih slovenskih naroda, piše opanak.net. Za nju su karakteristične i "babine huke" odnosno "babini ukovi". To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zaduvaju hladni vetrovi (huke) i napada susnežica koja pravi "lapavicu" — tečno blato sa snegom po tlu.

BILA "PRVA DAMA"

Legenda kaže da se Baba Marta prvi put razgnevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva meseca.

Foto - Ilustracija: Profimedia

Od tada je uvređena starica postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmehom donosi prolećnu radost.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

ROĐENI U MARTU OMILJENI NA POSLU

Osobe rođene u martu dobri su radnici i zbog toga omiljeni na poslu. Popustljivi su i teško se ljute, ali kada jednom na nekoga planu, zauvek ga "precrtaju" jer teško opraštaju. Poznati su po poštenju, ali treba da se klone lošeg društva da ih ono ne bi iskvarilo.

Srećan mesec im je januar, a u maju mogu da očekuju nesreću i štetu. Kada je zdravlje u pitanju, treba da čuvaju kolena, zube, a sklone su i bolestima srca.

MARTOVSKO VENČANJE?

Pixabay

Ko planira tokom marta da se venča, trebalo bi da zna i ovo: "Ako se udaš kada martovski vetar duva, užitak i suze, imaćeš oba", kaže stara izreka. "Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega".

Iako su visibabe prvi vesnici lepog vremena, kaćuni su siguran znak da je proleće na pragu. Meteorolozi kažu da ako niknu ispod snega prvi kaćuni do marta, onda u martu neće biti novog snega.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    7. mart 2018 | 19:22

    Mi smo najbolji u svemu , jer smo vojskovodje u svim poslovima i ljubavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA