≫ 

Do kraja godine stižu dva helikoptera u Srbiju, i to nije sve: Telegraf na Drugom Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope (FOTO)

Ministarstvo odbrane je do sad naručilo šest helikoptera i svi će biti opremjeni najmodernijom tehnologijom

  • 0

Na Drugom Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope koji se održava u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, 8. i 9. marta, 2018. godine, okupili su se profesionalci i eksperti iz čitavog sveta koji su prepoznali potencijal za rast regiona u vazduhoplovnoj industriji.

Nova donacija Rusije Vojsci Srbije: Za jaču borbenu gotovost (FOTO)

Na SEAS18, kako je nazvan ovaj samit, potvrđeno je da do kraja godine u Srbiju stizu dva helikoptera od Airbus-a.

- Srbija će do kraja godine dobiti još dva helikiptera kompanije Airbus, jedan za Ministarstvo odbrane, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Foto: Milena Đorđević

On je na Drugom Vazduhoplovnim samitu rekao da je Srbija zadovoljna helikopterima H145m kao i da će Srbija uvoziti tehnologiju od ove aviokimpanije.

- Zavod "Moma Stanojlović" biće regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg sastanka sa Cezarom Sančezom Lopezom, potpredsednikom kompanije "Erbas" za jugoistočnu Evropu i Izrael.

Foto: Milena Đorđević

Ministarstvo odbrane je, kako kaže, do sad naručilo šest helikoptera, a Ministarstvo unutrašnjih poslova tri, i svi će biti opremjeni najmodernijom tehnologijom.

Foto: Milena Đorđević

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović ovom prilikom je kazao da će Srbija dobiti sertifikaciju od Airbus-a da budemo ovlašćeni za proizvodnju delova za njihove helikoptere i vazduhoplove.

Foto: Milena Đorđević

Ovo je veoma značajno zato što će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera "gazela", a to je prilično velika flota koja leti širom sveta.

- To će biti tehnološka saradnja, a naručivaćemo i komponente. Pre isporuke heikoptera dužni smo da im isporučimo određene delove - otkriva Miloradović koji kaže da je saradnja počela prošle, i nastaviće se i sledeće godine.

Sastanku s visokim predstavinikom Erbas grupe prisustvovali su i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić.

Foto: Milena Đorđević

Ministar Vulin: Čast mi je što obavljam funkciju ministra odbrane

Na pitanje novinara da li očekuje rekonstrukciju Vlade Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da smatra da do rekonstrukcije Vlade može i treba da dođe.

Foto: Milena Đorđević

- Ja sam uvek raspoložen za to da se proceni rad svakog od ministara i da se na osnovu toga, naravno obezbede i bolja rešenja, ili da se pohvale oni koji su zaslužili pohvale za svoj rad. Ne treba ni da vas podsećam da sam ja smatrao da je potrebno imati i parlamentarne izbore zajedno sa lokalnim, i to je zapravo odgovor na vaše pitanje - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Na pitanje kako bi ocenio svoj rad on je istakao da njega ocenjuju građani Srbije, na prvom mestu oni koji su ga izabrali.

Foto: Milena Đorđević

- Naravno da vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić treba da ima zadnju reč, jer je čovek kome Srbija najviše veruje i za koga glasa. I premijerka, ali postoji gradacija odgovornosti i pre svega to treba da učini onaj ko nosi listu i za koga Srbi glasaju, i onaj ko može da kaže da je njegova politička vizija okupila i našu listu i formirala ovu Vladu - rekao je ministar Vulin i dodao da mu je čast što obavlja posao ministra odbrane.

Daljinac

(S.Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA