≫ 

Sećate se Halo govornica? Ne možete ni da pretpostavite koliko je kartica za njih prodato prošle godine

U zlatno doba bilo ih je više od 10.000, a danas je ostalo tek 2.500 crvenih govornica

  • 9

Nekada smo Halo govornice upotrebljavali za razgovore, zatim smo ih koristili kao sat, a iako danas svi stičemo utisak da su ove crvene skalamerije samo relikt nekih davnih vremena i mesto za sklanjanje od kiše, istina je da i dalje ima onih koji ih redovno koriste i njihov broj nije uopšte mali.

TELEGRAFOV VREMEPLOV: Kada ste poslednji put zvali nekoga iz govornice? (FOTO)

Prve govornice u Beogradu su se pojavile još davne 1931. godine. U to vreme bilo ih je tek desetak. Funkcionisale su tako što su se u njih ubacivali novčići različitih vrednosti. Tako je bilo sve do pedesetih godina, kada su, prateći imidž PTT, prefarbane u žuto. Sedamdesetih godina novčiće menjaju žetoni, a koje devedesetih potpuno potiskuju kartice.

Foto: Telegraf

Halo kartice pojavile su se u vreme kada je mobilni telefon bio luksuz. Roditelji su ih kupovali deci za čuveno "ne daj Bože", a kako se ono, na sreću, pojavljivalo ređe nego što su mame i tate od njega strahovale, deca su kartice koristila za telefonske šale.

Osim redovnih lažnih dojava o postavljenim bombama u vreme najtežih kontrolnih zadataka i ispita, Halo govornice su masovno koristili i studenti kako bi se javili roditeljima iz studentskog doma ili iznajmljene sobe.

Foto: mts.rs

U vreme njihove najveće popularnosti govorilo se da je moguće napuniti kreditom praznu karticu ako se strana kartice na kojoj je čip stavi na televizor preko noći, što su mnogi i pokušavali. Neki su čak stavljali karticu u zamrzivač da je tako napune, ali ništa od ovoga ipak nije dalo rezultate, jedino što je punilo karticu bio je - novac.

U zlatno doba bilo ih je više od 10.000, a do dana današnjeg preživelo je tek 2.500 Halo govornica. U Telekomu objašnjavaju da je poslednjih nekoliko godina primetan pad u njihovom korišćenju.

Foto: Wikimedia/Oop

- Jedan od uzroka tome je svakako činjenica da sve veći broj ljudi koristi mobilni telefon kao glavno sredstvo komunikacije - kažu u Telekomu.

Oni objašnjavaju da se najveći saobraćaj obavlja na govornicama instaliranim na autobuskim i železničkim stanicama, u bolnicama, banjama i tržnim centrima.

Pronašli smo savršeno očuvanu telefonsku govornicu u Srbiji (FOTO)

- Tokom prošle godine prodato je više od 27.000 Halo kartica. Čak 65 odsto poziva sa javnih govornica čine međugradski pozivi, 20 odsto međunarodni, a preostalih 15 odsto se odnosi na lokalne i pozive ka mobilnim mrežama - kažu u ovom preduzeću.

Iako je za većinu nas ovaj način komunikacije izumro, nije zgoreg znati da se hitne službe, kao što su policija (192), vatrogasci (193) i hitna pomoć (194), sa Halo govornice mogu pozvati besplatno.

A ima i onih koji su od govornice napravili biblioteku.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    11. mart 2018 | 17:11

    Predlažem da ih pretvore u internet stanice, ugradnjom touchscreen-a mogu ponovo biti interesantne za sve ljude kojima je telefon prazan a treba im neka informacija.

  • DARKO 100%

    11. mart 2018 | 17:11

    Ja je koristim samo za svaleraciju kad zovem ljubavnicu!

  • Кастор

    11. mart 2018 | 16:47

    Хаха, лепо се сетисте овога, леп текст :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA