≫ 

Najzagađeniji gradovi u Srbiji: Varamo se ako i dalje mislimo da su to Pančevo i Bor, kao i da ne utičemo i sami na ovakvu situaciju (MAPA)

- Oko 80 odsto emisije štetnih gasova se emituje prilikom proizvodnje toplotne energije, a najveći zagađivači vazduha u Srbiji su individualna ložišta, jer ih ima u velikom broju - kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine

  • 30

Beograd i Užice važe za najzagađenije gradove u Srbiji, obzirom na količinu vozila, industrije, a naročito zimi kada se dosta loži. Nivo zagađenja varira na dnevnom nivou, na šta najviše utiču vremenske prilike. Ipak, pored Beograda i Užica, po ovoj negativnoj statistici prednjače i Valjevo, Kosjerić, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Subotica.

KOŠAVA JE SPAS ZA SRBIJU: Priština je najzagađeniji grad na svetu, a evo gde je tu Beograd!

Protesti u Prištini: Narod na ulicama zbog zagađenja vazduha (FOTO)

Gledano po regionima, u Vojvovini su Subotica i Sremska Mitrovica imali najlošiji kvalitet vazduha na osnovu rezultata ocenjivanja kvaliteta vazduha u 2016. godini.

Subotica je, prema Zakonu o zaštiti vazduha, u toj trećoj kategoriji vazduha, odnosno najniža kategorija koja predstavlja prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

U Uredbi kojom je utvrđena lista kategorija kvaliteta vazduha po zonama za navedenu godinu, a koju je Vlada Srbije usvojila 8. marta ove godine, u treću kategoriju spada i Sremska Mitrovica, ali i u drugim delovima Srbije - teritorije gradova Kragujevac i Valjevo, kao i aglomeracije (zona od više od 250.000 stanovnika) Beograd i Užice.

Foto: Tanjug/AP

Ostale zone i aglomeracije utvrđene pomenutom uredbom spadaju u prvu kategoriju kvaliteta vazduha gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju. U toj takozvanoj kategoriji čistog ili neznatno zagađenog vazduha, na opšte iznenađenje, nalaze se Pančevo, Bor, Niš i Novi Sad!

Kako su za Telegraf rekli u Ministarstvu zaštite životne sredine, na zagađenost vazduha pre svega utiče gustina naseljenosti, industrijska proizvodnja, dok u nekim gradovima posebno udela u zagađenosti vazduha ima geografski položaj, kao što su gradovi Užice i Kosjerić.

- Oko 80 odsto emisije štetnih gasova se emituje prilikom proizvodnje toplotne energije, a najveći zagađivači vazduha u Srbiji su individualna ložišta, jer ih ima u velikom broju. U Beogradu je zimi povećana zagađenost vazduha upravo zbog velikog broja individualnih ložišta.

Ni Beograd nij pošteđene smoga i zagađenja. ovo je snimak od prošlog leta koji to potvrđuje:

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Околина Лесковца

    15. mart 2018 | 09:28

    Врћајте се на село и мотику у шаке,ако нећете смог.

  • Bob

    15. mart 2018 | 12:04

    U svim nasim gradovima ima puno smogu u zimskom periodu jer se mnoga domacinstva greju na ugalj zato i ima mnogo bolesnih posebno u tom periodu godine i ekoloski smo prezagadjena zemlja drzava. A tome mora raditi mnogo

  • Милован Ваљево

    15. mart 2018 | 13:47

    Ваљево је загађен због Бране Ровни, тако да та брана је више штете него користи. Потопила је Манастир Грачаницу и уништава изворске воде, а да су ишли до 330 метара не би било то што су учинили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA