≫ 

Morbili će sve ređe ubijati ljude? U martu je epidemija doživela vrhunac, da li je situacija zaista pod kontrolom?

Najmlađi oboleli je imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina. Većina preminulih nije bila vakcinisana, ili je nepotpuno vakcinisana

  • 0

Registrovana još dva smrtna slučaja od malih boginja u Srbiji. Od te zarazne bolesti od prošlog oktobra do danas umrlo je trinaestoro ljudi, a male boginje do sada je imalo skoro četiri hiljade osoba. Epidemiolog Zoran Radovanović veruju da je u martu epidemija dostigla svoj vrhunac.

SMRTONOSNI NIZ SE NASTAVLJA: Morbili odneli 12. žrtvu, preminuo muškarac iz Tutina

Najmlađi oboleli je imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina. Većina preminulih nije bila vakcinisana, ili je nepotpuno vakcinisana. Ipak, treba očekivati da epidemija polako jenjava, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a epidemiolog Zoran Radovanović.

- Mart je prirodno sezonski vrh epidemije. Srećom poslednjih meseci povećan je broj vakcinisanih i sada epidemija polako jenjava. Kritična je populacija od druge do sedme godine i veoma je bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu - kaže Radovanović.

Skoro 4.000 obolelih, na stotine pacijenata bili su u bolnici zbog teških komplikacija što je moglo da bude sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti MMR vakcine.

Foto: Profimedia

- Zdrastvene ustanove su preduzele sve što mogu ali problem su nerazumni roditelji i oni koji su širili dezinformacije. Srećom oni su sada potpuno marginalizovani. Ipak, neko je odgovoran za smrt ovih ljudi - smatra epidemiolog Radovanović.

Još nije kasno za vakcinaciju. Do 18 godine svako ko nije primio vakcinu, preporuka je da se vakciniše a vakcinišu se zdravstveni radnici.

- Zdrastvene radnike svakako treba vakcinisati. Što se ostalih tiče nema mesta panici ako ne radite u zdrastvenim ili predškolskim ustanovama. Vakcinacija je uvedena 1971. godine ali tada je primana samo jedna doza. Druga doza uvedena je od 1993. godine ali i tada zbog sankcija i teškoća u nabavci vakcina nekoliko godina nisu bili svi obuhvaćeni. Zbog toga među obolelim ima građana starosti između 30 i 50 godina - objašnjava Radovanović.

Kada je reč o prevenciji, ojačavanje imuniteta nije izgledno kada su u pitanju male boginje. Zbog toga je vakcinacija jedina sigurna zaštita, zaključio je za RTS epidemiolog Zoran Radovanović.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA