Direktor Zdravstvenog centra Vranje se oglasio povodom 3 smrtna slučaja u toj bolnici za dva meseca (VIDEO)

Stručne komisije razmatraju slučajeve smrti bebe, pacijenta i žene zbog koje Hitna pomoć nije izašla na teren

  • 1

Od početka godine u Zdravstvenom centru Vranje izgubljena su tri života što je izazvalo veliku pažnju u javnosti. Prvi slučaj dogodio se 5.  januara kad je pacijent ispao iz saniteta Hitne pomoći i poginuo na licu mesta, a Vesna Zdravković preminula je 7. marta jer ekipa Hitne medicinske pomoći nije izašla na teren. Poslednji smrtni slučaj dogodio se u 16. marta nakon carskog reza kad je ustanovljena smrt bebe.

Bizaran udes kod Vranja: Pacijent ispao iz kola Hitne pomoći i ostao MRTAV na licu mesta

Vesna je danas sahranjena u Vranju, a na njenoj umrlici piše da je preminula jer joj Hitna pomoć nije pomogla! (FOTO)

Ovom prilikom održana je konferencija za novinare na kojoj se obratio direktor Zdravstvenog centra Vranje Dragan Veličković koji je o svakom slučaju pričao pojedinačno.

Prvi slučaj dogodio se u 5. januara kad je po nesrećnog muškarca došla ekipa Hitne pomoći sa ciljem da ga urgentno prevezu u najbližu bolnicu. Pacijent je iz kola Hitne ispao kod mesta Džep na jugu Srbije.

Vozač ambulantnih kola je nepropisno krenuo da pretiče kamion kad je naišlo putničko vozilo iz suprotnog smera. Sa ciljem da izbegne kola koja su mu išla u susret, vozač saniteta je naglo skrenuo i udario u bankinu. Iz tog razloga pacijent je ispao iz vozila.

Direktor Zdravstvenog centra Vranje, Dragan Veličković kazao je da je ZC imao nalog tužilaštva da se obavi provera vozila koje je prevozilo pacijenta. On je pojasnio da je sanitetsko vozilo bilo tehnički ispravno, a osoblje iz pratnje "bilo uredno u rasporedu rada za taj dan".

- Tog dana su već jednom išli sa Niš, imali su propisanu pauzu, a onda se desio taj slučaj. Ostalo je sve na nadležnim organima, sa kojima sarađujemo i mi ne možemo izjavama da ometamo istragu. Protiv osobe pokrenut je postupak - kazao je Veličković.

SMRT VESNE ZDRAVKOVIĆ - SIMOVIĆ

Vesna Zdravković - Simović (54) iz Vranja preminula je početkom marta u svom domu u Vranju, i to pred očima svoje maloletne ćetke, a njena porodica je za njenu smrt optužila lekare Hitne pomoći u Vranju jer lekari nisu hteli da izađu na teren zbog povraćanja.

Vesna je bila srčani bolesnik, a direktor Zdravstvenog centra Vranje kazao da je protiv tehničara ove službe pokrenut disciplinski postupak, kao i u prvom slučaju, ali da su obe osobe protiv kojih je disciplinski postupak uperen otišle na bolovanje.

Foto: Telegraf

Slučaj je takav da je u večernjim satima 7. marta, oko 18.15, nakon poziva upućenog HMP, odbijen izlazak na teren, time što nije obaveštena dežurna ekipa od strane zaposlene koja je medicinsko lice. Pacijentkinju je nakon sat i po, dva suprug dovezao u službu HMP gde je ona preminula, i pored dvadesetak minuta tokom koji su trajali pokušaji medicinske ekipe da je reanimira - izjavio je Dragan Veličković.

O svemu je obavešten zdravstveni inspektor, svi učesnici su dali izjave i formirana je komisija ua unutrašnji vanredan nadzor.

- Komisija je pregledala dokumentaciju i sve relevantne činjenice stavila u zaključak, jer je to od nas zahtevala inspektorka. Sada je sve na nadležnim organima – rekao je Veličković.

POSLEDNJI SMRTNI SLUČAJ 

Na odeljenju ginekologije 16. marta preminula je beba Jelene i Saše Ivanovića. Majka dvoje dece izgubila je treće nakon porođaja carskim rezom.

Ovom prilikom direktor Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, obratio se javnosti, sa izjavom koja ne objašnjava kad je beba preminula.

- Porodilja je primljena u bolnicu 14. marta oko 20 časova u 38 nedelji i tri dana trudnoće. Ona je u toku večeri posmatrana, sutradan je izazvan porođaj i nakon perioda provedenog u porodilištu i pripremi došlo je do smrtnog ishoda, gde je nerođeno dete od carskog reza, bez znakova života, nakon operacije ustanovljena smrt - započeo je Dragan Veličković, direktor ZC Vranje.

Pacijentkinja se na odeljenju nalazila i u trenutku dok je direktor davao izjavu.

- Svi koji su bili u uključeni u prijem, lečenje i operaciju dali su svoje izjave. Obaveštena je i inspektorka koja će da sprovede nadzor zdravstvene inspekcije na celim ovim slučajem. Na osnovu njenog rešenja mi ćemo da formiramo komisiju, a pored toga ćemo da tražimo i nadzor relevantnih nadzornih organa Srbije - dodao je direktor.

VIDEO: Kako do BESPLATNOG pregleda kod privatnog lekara?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam

    24. mart 2018 | 00:04

    Koja je to propisana paza za vozaca saniteta ? Zakon o bezbednosti saobracaja njih ne prepoznaje kao profesionalne vozace. Malo je cudno ali je tako. Ljudi voze do krajnih granica. Samo zato sto nije dozvoljeno zaposliti vozace...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA