Đačke ekskurzije više nikada neće biti iste: Od septembra stiže novi pravilnik

Agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene

  • 10

Roditelje će ubuduće đačke ekskurzije manje da plaćaju jer će one biti jeftinije, najavila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

Decu nam na ekskurzije voze pijani vozači: Prošle godine iz saobraćaja isključeno njih 19, a alkohol nije jedini razlog!

Izrada novog pravilnika o ekskurzijama je pri kraju i on bi trebao da počne da se primenjuje od septembra.

- Novim pravilnikom biće tačno definisano koji su to smeštajni kapaciteti koji se mogu koristiti za ekskurzije. Dakle, više ne sme i ne može biti prioritet hotel sa četiri ili pet zvezdica, već smeštajni kapaciteti koji su prilagođeni resursima za izvođenje nastave u prirodi ili ekskurzije - navodi Nedeljković za RTS.

Foto: Pixels

To ne znači da neće i dalje postojati kategorija za koje će ekskurzije biti besplatne ili kojima će biti obezbeđeni popusti. Takođe, agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene.

U prvom delu pravilnika Srbija je podeljena na regije shodno uzrastima i nastavnom planu i programu, i svaka od tih regija ima svoje kulturno-istorijske spomenike. Pravilnik će omogućiti, kako dodaje, da se prestane sa potenciranjem uvek istih destinacija.

Osim toga, učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole moći će da idu na ekskurzije i u Republiku Srpsku.

Foto: Wikimedia/Goldfinger

- Ukoliko već imate organizovanu ekskurziju na Tari, i obilazite šargansku osmicu, prirodno je da možete da vidite i Višegrad i Andrićgrad, što je svakako značajno za našu kulturu - navodi pomoćnica ministra.

Prema rečima Nedeljkovićeve, pri izradi pravilnika rukovodili su se time da deca prvo treba da upoznaju i zavole svoju zemlju, pa će tako samo maturanti moći da idu na ekskurziju u inostranstvo, dok će prve tri godine ekskurzije biti organizovane ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    25. mart 2018 | 13:13

    Po novom planu i programu ? Možda bi to i bilo dobro da ga ne prave osobe koje su pozavršavale brzopotezne visoke škole . Ne govorim ovo na pamet , jer imam drugara na funkciji u jednom komunalnom preduzeću , koji je dva puta ponavljao razred u srednjoj školi , a na privatnom fakultetu , u četrdesetim godinama života, je polagao i po četiri ispita mesečno i pored toga što je radio.

  • Mare

    25. mart 2018 | 13:43

    Kada spominjete Visegrad I Osmicu niste rekli sa kojim dokumentima ce daci preci drzavnu granicu sa BiH. Licne karte jos nemaju, a vecina nema ni pasose.

  • Nenad

    25. mart 2018 | 14:00

    Cene astronomske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA