Uskoro će država omogućiti besplatno zamrzavanje embriona i reproduktivnih ćelija: Još jedna mera za povećanje nataliteta

Od maja ove godine to će moći da učine i svi parovi koji se prijave za vantelesnu oplodnju

  • 1

Od maja će parovi u Srbiji o trošku države moći da sačuvaju embrione i repoduktivne ćelije. Parovi koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, kako je najavljeno, o trošku države istom metodom moći će da pokušaju da dobiju i drugo.

O trošku države i vantelesna oplodnja za drugo dete!

Sanja Radojević Škodrić kaže da je prošle godine na proces vantelesne oplodnje upučeno 3.500 parova, a da se i ove godine očekuje približan broj parova, podsećajući da država pomaže vantelesnu oplodnju još od 2006. godine.

Za sada još nema preciznog podatka koliko je beba rođeno na taj način, navodi Radojević Škodrić, ali napominje da liste čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje i da je procedura za to dosta pojednostavljena a počinje kod svog lekara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Ona dodaje da je Ministarstvo zdravlja od kraja prošle godine odlučilo da omogući besplatno čuvanje jajnih ćelija, embriona i spermatozoida, a od maja ove godine to će moći i svi parovi koji se prijave za vantelesnu oplodnju.

- Takođe će i muškarci koji imaju tumor reproduktivnog trakta moći besplatno da zamrznu svoju spermu, kako bi mogli da ostvare potomstvo, država se od prošle godine zakonski, organizaciono i tehnički sprema za formiranje banke sperme - kaže Sanja Radojević Škodrić.

VIDEO: Kako do BESPLATNOG pregleda kod privatnog lekara?

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ја

    26. mart 2018 | 12:31

    Све похвале .Пресрећна сам да смо добили и ми другу шансу који смо добили прво дете ван телесном оплодњом

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA