≫ 

Redovna letačka obuka izaziva pometnju u Preševu? Predsednik opštine tražio i objašnjenje, a iz Ministarstva odbrane dobio odgovor da on sam "podiže tenzije"

Ministarstvo odbrane je najavilo da će vojni vazduhoplovi nadletati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke

  • 14

Preletanje vojnih aviona i helikoptera je tema u medijima i među žiteljima Preševa i Bujanovca. Preševo je i danas oko 10 sati nadleteo vojni helikopter u niskom letu.

4 borbena aviona Vojske Srbije nadletali Preševo: Vežba izazvala pometnju!

Ministarstvo odbrane je najavilo da će vojni vazduhoplovi nadletati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke.

Albanski mediji u Preševu i Bujanovcu objavili su nekoliko snimaka nadletanja vojnih aviona i helikoptera, a poslednji nizak prelet vojnog helikoptera iznad Preševa je bio danas.

Kako prenosi internet portal titulli.com, povodom niskog nadletanja vojnih aviona, predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi se pismeno obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koga je "kao predsednik opštine pitao da u najkraćem roku objasni razloge preletanja vojnih aviona, budući da letovi nisu bili najavljeni i da su izazvali zabrinutost građana Preševa".

Kako navodi taj portal, Arifi je odgovor, umesto od Vučića, dobio od Ministarstva odbrane koje tvrdi da su letovi iznad Preševa bili najavljeni u medijima i da su deo uobičajenih aktivnosti vojske u okviru pripreme za vežbu "Sadejstvo 2018" koja je međutim već održana na poligonu Pasuljanske livade.

U pismu koje je primio Arifi navodi se i da "on svojim izjavama podiže tenzije u javnosti i kod građana, budući da sa takvim stavom i nepoverenjem ne doprinosi mirnom i bezbednom životu građana Republike Srbije", već da "podiže tenzije koje jedino mogu da nanesu štetu normalnom životu svakog građanina Srbije, kao i žiteljima opštine Preševo".

Tri vojna aviona u brišućem letu prvi put su se pojavila nad Preševom 28. marta oko 14 sati, kada su u dva preleta, kako navode očevici, "bila tik iznad krovova kuća", što je izazvalo paniku među građanima. Tada je Nacionalni savet Albanaca (NSA) u saopštenju "pozvao i NATO da reaguje u Preševskoj dolini".

Predsednik NSA Šukri Imeri je tada naveo da smatra da je "nadletanje vojnih aviona nad Preševom povezano s događajima na severu Kosova, i da predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, kao i da je to prvi put da u Preševu vide vojne avione nakon 20 godina".

VIDEO: Bombarder budućnosti, Su-57 je najmoderniji ruski bombarder

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    4. april 2018 | 22:55

    Докле више правдања. Да су Албански неби била пометња.

  • Fidel

    5. april 2018 | 00:17

    Vrati se u albaniju , tamo su tvoji avioni , pa ti neće smetati

  • Posteno

    4. april 2018 | 23:41

    Srbi imaju pravo da setaju po svonoj zemlji, da necete mozda da nam zabranite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA