"Lajk naš nasušni" - ko su pravoslavke na Instagramu: Nafrakane poziraju ispred crkve, a uskoro kreće i bombardovanje jajima

Duboki dekolte, kratka suknja, eventualno mrežaste čarape, jaka šminka, štikle iz provoda - tako se danas ide u crkvu

  • 4

Neverovatno je šta je sve povod devojkama za prikupljanje lajkova na društvenim mrežama. Recimo, do pre nekoliko godina nismo mogli videti nijednu mladu pripadnicu ženskog pola ispred crkve na Lazarevu subotu. Ali zato prethodnog vikenda, kada je Srpska pravoslavna crkva obeležavala ovaj veliki praznik, više je bilo devojaka nego dečice (kojima je, inače, ovaj praznik i posvećen). Sve zbog lajka nasušnog.

Naime, prema običaju, na Lazarevu subotu se deci kupuju zvončići u crkvi (s naglaskom na "deci"), koje oni nose oko vrata, a u ruke im se stavlja vrbova grančica. Ovaj praznik slavi se poslednje subote pred Vaskrs.

Da li bi ateisti trebalo da rade za vreme uskršnjih praznika?

I manje je problem što se praznici koriste za dizanje ega u nebesa i prikupljanje lajkova, nego se to sve radi uz one propratne elemente koji teraju prste da kliknu na čuveno srce na Instagramu: duboki dekolte, kratka suknja, eventualno mrežaste čarape, jaka šminka (što trajna, što ona koja je sveže izjutra zacementirana), štikle iz provoda koji se završio u nekoj kafani samo tri sata ranije.

Foto: Profimedia/Wavebreak

A možda misle da se pred Boga ne valja ići nesređen, pa tako skockane uđoše na Lazarevu subotu u crkvu, jer venčići se samo tamo kupuju. I izađoše brže-bolje jer je svetlo u crkvi uglavnom slabo i filteri na Instagramu ne reaguju dobro.

Sledeća scena ostaje mi u glavi doživotno: u jednom delu porte nafrakane devojke, u drugom delu dečica koja nisu sigurna da li da gledaju u njih ili u crkvene ikone. Ili su i one njihove ikone.

Dobra stvar u celoj priči je da su se ispred Božijih kuća pojavile i one druge, često zanemarivane devojke. Prigodno obučene, prirodne lepote, pristojnog ponašanja.

One su došle da bi obeležile praznik, uživale u lepom danu i okruženju.

I tek što je prošla Lazareva subota, dan kasnije proslavljali smo takođe veliki praznik - Cveti. Ne treba ni da ponavljam da se 24 sata kasnije dešavalo isto. Identični prizori. I tu nije kraj.

Sad sledi Vaskrs i šaranje jaja. Uz obavezan hešteg "domaćica da budem" bombardovaće nas narednih dana iste devojke. Kad bolje razmisllim, ovih desetak dana je bilo vrlo plodonosno za njih: stiču se novi pratioci i postavljaju rekordi u broju lajkova kao bez šale.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pink panter

    5. april 2018 | 13:53

    Poremecene generacije

  • ludicq

    5. april 2018 | 12:16

    Sta je svama devojke??

  • Miramir

    5. april 2018 | 17:24

    Čemu toliko žuči? Imam preko 60 g. Vecina devojaka je prirodno lepa, nema potrebe stavljati im krpare na glavu. Neka su lepe i van crkve i u crkvi. Bogu su svi mili, i "nafrakani" i skromni i lazno skromni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA