Gradonačelnik Novog Sada se sastao sa predstavnicima romske zajednice (FOTO)

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je istakla da su u delegaciji koju predvodi i koja je posetila Gradsku kuću, upravo Romi koji su studenti i oni koji su završili fakultete

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući delegaciju sačinjenu od predstavnika romske nacionalne zajednice i sa njima održao sastanak povodom predstojećeg Svetskog dana Roma.

Sastanku je, između ostalih, prisustvovala pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović, kao i brojni stručnjaci različitih profila, nastavnici romskog jezika, vaspitači, studenti, pravnici, novinari, sociolozi i drugi.

- U susret Svetskom danu Roma koji se obeležava 8. aprila, zamolio sam predstavnike romske zajednice u Novom Sadu da dođu u Gradsku kuću kako bismo kroz konstruktivan razgovor napravili rekapitulaciju svega onoga što se dešava u gradu u vezi sa uključivanjem Roma u širu društvenu zajednicu, u svakom segmentu. Cilj nam je da dogovorimo neke naredne aktivnosti i da vidimo šta ćemo zajednički da radimo u budućem periodu. Pre svega akcenat treba da stavimo na obrazovni sistem, odnosno na školovanje romske dece koja moraju da imaju iste uslove kao sva druga deca, kao i na školovanje Roma na fakultetima.

Foto: novisad.rs

Posvetićemo se na sastanku i pitanjima zdravstvene zaštite, ulaganjima u komunalnu infrastrukturu u naseljima gde živi deo romske populacije, i trudićemo se da ukažemo jedni drugima na sve ono što stvara utisak da dolazi do segregacije Roma u odnosu na druge sugrađane. Romi su deo ove zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni, a isto to očekujemo i od pripadnika romske zajednice, da se uključe u sve pore društva, a posebno u javni i politički život grada, jer je neophodna saradnja na svim nivoima, radi sprečavanja diskriminacije - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević čestitavši Međunarodni dan Roma - 8. april.

Foto: novisad.rs

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je istakla da su u delegaciji koju predvodi i koja je posetila Gradsku kuću, upravo Romi koji su studenti i oni koji su završili fakultete.

- Obrazovanje, kao što je i gradonačelnik rekao, je nama najvažnije, budući da smo mi jedna od najmanje obrazovanih nacionalnih manjina i na tome treba raditi. Čestitam svim pripadnicima romske nacionalne manjine Međunarodni dan Roma i poručila bih roditeljima romske dece da ih šalju u školu, jer bez obrazovanja nema napretka romskoj zajednici – rekla je Jelena Jovanović koja je predala gradonačelniku Zahvalnicu KUD "Romano Ternipe" povodom njegovog učešća na nedavno održanom Romskom balu u Futogu.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA