Danas je Garava sreda i obavezno morate da pogledate u nebo - postoji jako verovanje u vezi sa tim

U našem narodu se kaže da ko zgreši sredom, greh mu ostaje zauvek

  • 1

Za dane posle Vaskrsa vezana su razna verovanja, pa se tako za prvu sredu posle veruje da ako je vreme oblačno, da će cela godina do sledećeg Vaskrsa biće teška godina praćena bedom i oskudicom.

Samo na ovaj dan valja tražiti povišicu: Poslušajte drevno srpsko verovanje i dobićete pare!

U našem narodu ovu sredu zovu garava ili svetla i tada se gleda u nebo i čeka se znak. Svetlo nebo i bez oblaka predskazuje dobru, plodnu i bogatu godinu, a ako je oblačno onda nam sledi godina oskudice i bede.

U užičkom kraju veruju da ako neko vidi zvezdu padalicu, da će biti srećan cele godine, dok drugi smatraju da onaj kome je neko skoro umro ako vidi zvezdu padalicu, u stvari vidi zvezdu koja je pripadala pokojniku.

Garava sreda je dobila naziv od jednog običaja koji svoje korene vuče iz Banata i bio je praktikovan do Drugog svetskog rata. Po tom običaju, neoženjeni momci iz sela bi na taj dan kretali u povorku koju bi pratili svirači i vukli bi panj sa sobom, a onda bi neženje bile prozivane od stane žena i bili bi nagaravljeni i nacrnjeni.

Takođe, u našem narodu se kaže da ko zgreši sredom greh mu ostaje zauvek.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    11. april 2018 | 17:40

    Dosta vise sujeverja. Zato je i stradanje ljudi sto nisu Bogoverni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA