≫ 

Arno Gujon za Telegraf o odlasku na KiM koji menja čoveka: Kada nisam kod kuće, moja trogodišnja ćerka kaže - Tata je na Kosovu (VIDEO)

Gujon za Telegraf priča o svom humanitarnom radu, o Kosovu i Metohiji, o tome šta radi u slobodno vreme, koju muziku sluša...

  • 17

Kad sam u Srbiji, osećam se stopostotno kao Srbin, kada sam u Francuskoj - onda sam Francuz, počinje razgovor za Telegraf.rs Arno Gujon, "najveći živi Srbin rođen van Srbije".

Arno Gujon piše francuskoj javnosti: Zvaničnici Srbije su napadnuti šok bombama i udarani cevima, čemu da se nada običan narod na KiM

On objašnjava da se oseća kao da se rodio u našoj zemlji i da mu, osim jezika koji je bilo teško naučiti, sve ostalo ide lako.

- To je jedan od najtežih jezika. Osim toga što se piše kako se govori, sve ostalo je mnogo komplikovano - kaže on i napominje da se ipak češće dešava da neko pogrešno tumači njegove reči ideološki, a ne gramatički.

I njegova trogodišnja ćerkica već sada tečno govori oba jezika, a iako je previše mala da bi znala čime se tačno bavi njen tata, kada on nije kod kuće zna da kaže "Tata je na Kosovu".

Gujon objašnjava da nekome verovatno smeta ono što govori o Kosovu i Metohiji, ali da ga to neće pokolebati u težnjama da našem narodu u južnoj srpskoj pokrajini pomogne koliko može.

Kada je prvi put posetio KiM neka deca su imala pet, šest godina, a sada su odrasli ljudi.

Foto: Marko Jovanović

- Sećam se, jednoj devojčici sam dao lutku kad je bila mala, a nedavno sam je dao i njenoj ćerki - kaže on.

Kada mu je jednom prilikom jedna baka rekla "Dođite opet, čak iako nemate ništa, važno je da ste tu", shvatio je da tim ljudima pokloni i pomoć nisu najbitniji, već im znači da vide da nisu zaboravljeni.

"Odlazak na Kosovo menja čoveka", smatra Arno Gujon; Printskrin: Tanjug

On smatra da bi svaki Srbin trebalo da ode na KiM.

- Odlazak na Kosovo menja čoveka. Ako je promenio Francuza, promenilo bi i svakoga iz Srbije, a značajno je da je danas situacija mnogo mirnija - kaže Gujon.

Na pitanje da li se plaši za svoj život kada odlazi na KiM, posebno nakon ubistva Olivera Ivanovića i kidnapovanja Marka Đurića, Gujon kaže da su Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji mnogo izloženiji opasnostima, jer tamo stalno borave.

- Ako oni mogu da žive u takvim uslovima 19 godina, ja mogu nekoliko dana svakog meseca da se izložim potencijalnoj opasnosti. Uzor su mi Srbin koji ostaju tamo iako nije bezbedno po njih.

Kada odlazi na KiM ide kao građanin, kontakt sa takozvanim institucijama Kosova nema; Foto: Tanjug/Tanja Valic

Kada odlazi na KiM ide kao građanin, kontakt sa takozvanim institucijama Kosova nema.

- Ja prvenstveno pomažem Srbima u enklavama, ali kada pomažemo školi, onda pomažemo svakom detetu, jer dete je dete - kaže on.

Kada ne putuje na KiM i kada ne iznalazi načine da pomogne našem narodu, Gujon slobodno vreme koristi da bude sa porodicom.

- Volimo da šetamo kejom, Tašmajdanom i Adom. Opušta me vožnja rolera, a kada deca spavaju čitam knjige i pričam sa suprugom. Gledamo i domaće filmove i serije. Pratio sam na početku Nemanjiće, ali sam onda izgubio nit - kaže Gujon.

Foto: Marko Jovanović

Gujona fasciniraju i ostali delovi naše pop kulture.

- Volim da slušam Crvenu jabuku i ex YU rok. Melodije mi se sviđaju, tekstovi su lepi. Slušam i Miroslava Ilića, omiljena mi je njegova pesma "Još te nešto čini izuzetnom" - kaže Gujon.

Daljinac

(Telegraf.rs/ A. Jovanović/G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GorDan

    15. april 2018 | 16:59

    Arno Gujon je veci Srbin od Nas Srba.

  • Milan !!!

    15. april 2018 | 13:10

    Kakva ljudska veličina , kakva ljudska plemenitost . Neka te čuva dragi Bog dobri čoveče 👍 👏👏👏

  • PaJa

    15. april 2018 | 17:22

    Samo da mi je znati ko su ovi što daju negativne lajkove na vaše pozitivne komentare za ovog velikodušnog čoveka? Pa kako vas nije sramota magarci jedni, ako vam se Arno i ne sviđa, ne morate dislajkovati komentare nas koji vidimo "veličinu" ovog čoveka! Ne morate čak ni čitati ove komentare i natpise za njega i njegova dela, stoko jedna neobrazovana, ali pustite čoveka da radi ono što voli i što mu prija i ne kvarite utisak o nama Srbima samo zato što ste vi takvi kakvi ste!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA