Otišao je u Guču da uživa, pa se vratio kući sa najjačom idejom ikad! Danas su srpske trube glavna atrakcija malog sela u Francuskoj (FOTO)

Od 27. do 29. aprila, selo Sesan (Seissan) na jugozapadu Francuske koje broji oko 1.000 stanovnika, postaje centar balkanske muzike. Francuzi koji vole zvuk truba iz Srbije

  • 0

Ove godine, kao i svakog proleća, od 27. do 29. aprila, selo Sesan (Seissan) na jugozapadu Francuske koje broji oko 1.000 stanovnika, postaje centar balkanske muzike. Francuzi koji vole zvuk truba iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Italije i drugih evropskih zemalja u kojima se neguje takozvana ciganska muzika (u Francuskoj se koristi ovaj izraz koji nema negativnu i uvredljivu konotaciju), dolaze u ovu varošicu na "praznik Balkana".

Svi su se preznojavali od igračica koje su se penjale po stolovima: Mokro u Guči, ali ne od kiše (FOTO)

Na ovogodišnjem 11. izdanju festivala "Welcome in Tziganie" Srbiju će predstavljati orkestar Saše Krstića, trostruki šampion Dragačevskog sabora trubača u Guči, a najavljeni su i umetnici iz Indije, Mađarske, Rumunije i Rusije, piše portal pricesadusom.com.

Ideja mu je da pokaže raznovrsnost muzike Balkana i muzike Roma Foto: Faceboo/Florian Calvez

Florian Kalvez (30), jedan od osnivača udruženja Vazduh Balkana iz Francuske, koji je u sklopu priprema za festival, boravio u Beogradu, ideju je dobio još 2007. godine, kada je tokom studija upravljanja turističkim destinacijama trebalo da osmisli jedan događaj kojim bi pokrenuo ruralno područje.

Kako i sam voli cigansku muziku ovaj trubač je napravio "Welcome in Tziganie".

Kalvez je rođen u Monmorensiju kraj Pariza, od oca poreklom iz Bretanje i majke iz Žironde. Po profesiji je inspicijent, odnosno bavi se organizacijom i prati umetnike na turnejama, a živi na jugozapadu Francuske, u seocetu Mirande la Jolie, desetak kilometara od mesta u kojem se održava festival, piše na pricesadusom.com.

Zajedno sa sestrom Izabel, i dobrim prijateljem Janisom osnovao je udruženje "l’Air des Balkans" Foto: Faceboo/Florian Calvez

Zajedno sa sestrom Izabel, i dobrim prijateljem Janisom osnovao je udruženje "l’Air des Balkans" u okviru kojeg organizuju izložbe, projekcije, večernje koncerte i konferencije kojima predstavljaju cigansku i balkansku muziku i kulturu.

- Naša želja je da otkrijemo različite aspekte ovih kultura, da uspostavimo veze i stvorimo jedan društveni most. U našem kulturnom selu, koje ima prateće programe, ugošćavamo zanatlije, urednike, umetnike, pisce i predstavnike raznih organizacija. Ideja je da pokažemo raznovrsnost muzike Balkana i muzike Roma, od tradicionalnih do savremenih pravaca - priča Florian za sajt pricesadusom.com.

Sabor trubača u Guči mu je jedan od omiljenih festivala Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbiju je prvi put posetio 2008. godine, kada je sa sestrom posetio trubački festival u Guči koji mu je jedan od omiljenih. Najupečatljiviji mu je ostao susret sa čuvenim Bobanom Markovićem i Željkom Obradovićem. Selo Lipolist kod Šapca otkrio je tokom Festivala ruža, a rado se seća i jedne posebne večeri u kultnom restoranu Tri šešira u beogradskoj Skadarliji.

- Nezaboravna su i venčanja u Šapcu, u restoranu sa odličnim orkestrom koji je svirao mnogo kola, i jedna romska svadba, u selu Pavlovac kraj Vranja, gde je orkestar Ekrema Mamutovića neprekidno svirao 12 sati. Otkrio sam i Vlasinsko jezero i njegovo plutajuće ostrvo po kojem sam se šetao – seća se Florian.

Voli da šeta obalom Save i Dunava Foto: Faceboo/Florian Calvez

Na Srbiju ga asociraju rakija, kolo, svadba i trubači, ali i Beograd u kojem voli da se šeta na obali Save i Dunava. Voli naša etno-sela i stare zanate, a uživa u pečenju, ajvaru, pohovanom kačkavalju, bureku, bajaderama, sarmi i gulašu.

Na Srbiju ga asociraju trubači Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Kada slušam trube i muziku Balkana, u isto vreme osetim i njihovu živahnost, odnosno svečarski duh, ali i dubinu i ozbiljnost. Taj spoj me posebno takne. Ne mogu da ostanem ravnodušan na uznemirujuću moć limenih duvačkih instrumenata i balkanskih truba čije me osetljivost i virtuozitet dovode u jedno stanje blizu transa. To se uvek dešava tokom festivala u Guči, kada su trube, odnosno muzičari oko stolova u kafanama – iskren je Florian, koji i sam kao trubač kaže da je iznenađen tehnikama i nadljudskim ukrašavanjem i finesama romskih trubača, ali i njihovim nedostižnim stilom.

Festival "Welcome in Tziganie" poznat je u Francuskoj kao događaj na kome se mogu čuti grupe i muzičari poput Mostar Sevdah Reuniona, Baka Jovanovića, Saše Krstića ili velikih zvezda kao što su Goran Bregović i Shantel & Bucovina Club Orkestar.

Florian je pomenuo i da Srbi u Francuskoj koji vole muziku Balkana znaju za ovaj festival.

Daljinac

(Telegraf.rs / pricesadusom.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA