≫ 

I dalje se plašimo petka 13: Obavezno radimo jednu stvar da bismo oterali baksuz

Kombinacija petka i 13. dana u mesecu se smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznoverice datira od pre stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije - paraskevidekatriafobia

  • 6

Mnoge Srbe "bije" glas da su sujeverni, da poštuju brojne običaje i na određene dane ne praktikuju svakodnevne aktivnosti kako ne bi privukli lošu sreću. Ali od jednog dana posebno strepe, petak 13. je nadmašio sve moguće strahove, pa su za taj dan ustaljena brojna verovanja.

Srbi, nebeski narod, najviše se plaše dve stvari koje su za ceo svet SMEJURIJA

Za broj 13 se veruje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom.

Da nešto s petkom zaista nije u redu verovalo se i u Srednjem veku, kada tim danom nisu održavana venčanja. U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.

Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima.

Već stotinama godina se veruje da je petak najnesrećniji dan u godini. U "Kenterberijskim pričama" Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše "a u petak se sruči sva nesreća". U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio "dan za vešanje" jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt.

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Pixabay

Paraskevidekatriafobia - strah od petka 13.

Kombinacija petka i 13. dana u mesecu se od relativno skoro smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznoverice datira od pre stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije - paraskevidekatriafobia.

Ukoliko verujete u baksuzluk petka 13. neke stvari danas ne bi trebalo da radite!

Iako je petak idealan dan da otputujete negde, narodno verovanje kaže da danas ne bi trebalo da krećete na put. Takođe, kažu da danas ne bi trebalo započinjati nikakav posao, jer bi sve moglo da se izjalovi.

Sujeverje ide korak dalje, pa je savet da danas nikako ne započinjete ni novu ljubavnu vezu, jer neće uspeti. Ni ne pomišljajte da stanete pred matičara, jer, kako što možete da pretpostavite - brak će završiti neslavno.

Takođe, savet je da izbegavate noževe, makaze, sve oštre predmete, kako se ne bi povredili.

Foto-ilustracija: Profimedia

PROMENITE POSTELJINU

Verovanje kaže da danas treba obavezno da uradite jednu stvar -  da promenite posteljinu. Tako ćete oterati ružne snove, nesreću i sve ono što vas tišti i muči.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskrenost

    13. april 2018 | 12:58

    Gospode Isuse Hriste pomiluj nas gresne

  • dragiljub

    13. april 2018 | 12:55

    pomolite se dragom gospodu bogu i nista vam nemoze inace je danas i istocni petak de se ucrkvi uzima osvestena vodica

  • Dačo

    13. april 2018 | 20:11

    Gluposti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA