Mala matura sve bliže, ali ipak bez najavljenih promena: Evo od čega je odustalo ministarstvo prosvete

Ministar je najavio i strogu kontrolu u okruzima u kojima su lani zabeležene neregularnosti, poručivši da će svi raspoloživi resursi Ministarstva prosvete biti na terenu i da veruje da će ove godine rezultati biti objektivniji

  • 7

Iako je prošle godine uveliko najavljivano da će završni ispit malih maturanata biti sniman kamerama u svim školama iz ptičje perspektive, do toga ipak neće doći. Prvobitni plan će biti sproveden u školama koje imaju video nadzor i to će biti primenjeno kao probni model.

Velika promena na polaganju male mature: Pitanja će od sada biti drugačije formulisana (VIDEO)

To je izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević. On je najavio strožu kontrolu na predstojećoj maloj maturi i podvukao da će za eventualne nepravilnosti odgovarati, pre svega, direktori škola. Na završnom ispitu neće više dežurati nastavnici iz drugih škola, već će svako biti u svojoj, što, kako je rekao ministar, znači da će "domaćin biti apsolutno odgovoran za sve". Jedino će supervizori biti iz drugih škola.

Supervizori će biti iz drugih škola/Foto-ilustracija: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar je najavio i strogu kontrolu u okruzima u kojima su lani zabeležene neregularnosti, poručivši da će svi raspoloživi resursi Ministarstva prosvete biti na terenu i da veruje da će ove godine rezultati biti objektivniji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Radi poboljšanja objektivnosti ministar kaže da će ove godine biti promenjen i način bodovanja na maloj maturi. Uspeh iz škole nosiće maksimalno 60 bodova, dok će na tri testa đaci moći da ostvare 40 bodova.

Mala matura zakazana je za 18, 19. i 20. jun.

Daljinac

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta radite bre...

    15. april 2018 | 21:11

    U nasim srednjim skolama,fale djaci isto kao sto fale i u osnovnim,tako da je sve ovo bezveze i maltretiranje,stres kako za decu tako i za roditelje.Svi trebaju posle da se cimaju da li ce upisati to sto hoce,a fali im 0,5 poena.Pustite bre decu da sa svojim uspehom kakvim imaju upisu sta zele bez dodatnog cimanja.A Ministru pozdrav i pitanje:S obzirom da radi na uvodjenju el. dnevnika po osnovnim skolama,i da su nastavnici u proceduri,da li zna da ima nastavnika koji skoluju decu na stranu i nemaju svoje licne kompjutere i internet.Morace skolama da obezbedi kompjutere ,kad vec hoce nesto da uvede.U Nisu jake skole ne rade po e dnevniku,a mi cemo u provinciji da se bakcemo time da bi bili savremeni

  • Realno

    15. april 2018 | 21:55

    Tek će sada biti masovno pomagawe učenicima. Nastavnici će svojoj deci maksimalno pomagati bez obzira na supervizora. On je jedan a nastavnika puno. Ovo nema svrhe, jadna deca koja su se trudila godinama učila, imala dobre ocene kad će ih sada pokopati svoji nastavnici koji hoće da se istaknu kroz "bolji uspeh "svoje dece. KOJA GLUPOST!! Ukinite bolje maturu. Dali su kozi da čuva kupus!!!!

  • DARKO 100%

    15. april 2018 | 19:45

    Mala matura sutra velika briga,u redu je sve to skolstvo,mature ,vise skole,fakulteti,ali sta posle,koliko njih kad zavrse mogu da se zaposle u svojoj struci i gde,koliko ta zanimanja u skolama ima realno u nasoj privredi,sta je posle sa tim ljudima sto su zavrsili i koliko ih eadi u svojoj struci a koliko ih neradi,ovo je tema uistinu mogla da bude za medije i narod vrlo zanimljiva ,jer iz te teme moze se videti kakva nam je privreda i u kom pravcu se krecu recursi ljudi i privreda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA