Naše omiljeno voće je najprljavije i ima najviše pesticida: Da li znate šta pojedete kad zagrizete jagodu?

Da li ćete se posle ovoga usuditi da odete do pijace i kupite jagode?

  • 9

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećom količinom ostataka pesticida. U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 odsto uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu.

Odmah iza jagoda nalazi se spanać u kome je pronađeno hemikalija 1,8 odsto više nego kod drugih, a onda slede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.

Srbi u panici! Ni kora paradajza iz Grčke nije za upotrebu (FOTO)

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida ove godine našli su se i spanać, jabuke, grožđe, breskve, paradajz, celer, ali prvi put i ljuta paprika.

Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Foto: Profimedia, Alamy

Da bi rezultati bili što verodostojniji, aktivisti su se tokom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na pijacama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali.

Najvažnija preporuka organizacije je da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Pre upotrebe, pranje bi trebalo da traje najmanje 30 sekundi.

Međutim, oglasili su se i proizvođači svežeg voća i povrća koji kažu da kupci mogu da budu mirni jer je, kako navode, i njima najvažnija bezbednost hrane koju prodaju.

Foto: Telegraf

- Potrošači više nego ikada imaju izbor kada je reč o svežem voću i povrću i mogu da biraju šta će da kupe i konzumiraju - izjavili su predstavnici Udruženja proizvođača i trgovaca svežim poljoprivrednim proizvodima.

Uporedo s listom "najprljavijih" ovo udruženje objavilo je i 15 vrsta voća i povrća koje je najčistije. Na prvom mestu je avokado u kome je kao i u uzorcima kukuruza šećerca pronađeno manje od jedan odsto ostataka pesticida, a potom slede ananas, kupus, luk, mango, dinja, karfiol i brokula.

Daljinac

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Влада

    16. april 2018 | 11:14

    Не требамо ми бити научници него да инспекција затвори пијацу на којој се продаје отров од хране па ће они сами пазити од кога и шта купују. Исто важи и за маркете.

  • lisica

    16. april 2018 | 11:15

    Najvažnija preporuka organizacije je da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode...A merenje izvrsila Americka agencija za zastitu potrosaca... Pa naravno da ce preporucivati organsko al mi tu vasu plastiku necemo jesti. Hvala i prijatno.

  • Prle

    16. april 2018 | 10:27

    Šta da jedemo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA