≫ 

Jedno pitanje na PISA testu posebno muči osnovce u Srbiji, a nema šanse ni vi na prvu da date tačan odgovor

Pokušajte vi da odgovorite na ovo pitanje

Koliko je uspešan obrazovni sistem u Srbiji pokazaće novo PISA testiranje koje je počelo u ponedeljak, 16. aprila i trajaće do početka juna. Testiranje će biti sprovedeno u 222 škole, a obuhvatiće oko 8.000 učenika.

Poslednji put su srpski učenici učestvovali u tom međunarodnom testiranju 2012. godine. Zabrinjavajući je podatak da su najslabije rezultate postigli iz jezičke pismenosti, što je osnova svih drugih pismenosti.

Rezultati novog testiranja biće u decembru 2019. godine, a nakon toga znaćemo i koji su nedostaci, odnosno koje oblasti treba unaprediti da bi srpski đaci dostigli nivo funkcionalnog znanja potrebna da budemo na nivou proseka najrazvijenih zemalja sveta.

Novo PISA testiranje proverava srpsko obrazovanje

Rezultate srpskih osnovaca saznaćemo tek krajem 2019. godine.

Pitanja su naizgled jednostavna, ali potrebno je samo malo razmišljanja i logike da bi se dao tačan odgovor. Na društvenim mrežama navedeno je nekoliko primera pitanja, i neka su laka, a neka ne.

Ono koje je prilično lako jeste "Zašto se na Zemlji smenjuju dan i noć?"

Odgovor je naravno - zato što se Zemlja okreće oko svoje ose. Ipak, nisu sva pitanja takva.

Koliko kombinacija ima? Foto-ilustracija: PIxabay.com

Kako piše na društvenim mrežama, jedno je posebno namučilo osnovce. Kako deluje, bar na prvu loptu, namučilo je i odrasle. Nije preterano teško, ali je potrebno skoncentrisati se i dobro izračunati, a često se pogreši u brzini.

U pitanju je kombinatorika, pa morate malo "da mućnete glavom".

Pitanje glasi:

"Picerija pravi samo jednu vrstu pice, sa dva različita preliva. Svako može da napravi svoju kombinaciju od ponuđena četiri preliva. Koliko različitih kombinacija je moguće napraviti, ako su samo dva različita dozvoljena na jednoj pici?!"

Znate li tačan odgovor?

Pišite nam obavezno u komentarima!

PISA pruža informacije o obrazovnim sistemima i omogućava upoređivanje učenika iz velikog broja zemalja; Foto-ilustracija: Profimedia/Juice Images

ŠTA JE PISA TEST?

PISA akcenat stavlja na procenu postignuća učenika u zadacima koji se tiču realnih životnih situacija i koji se smatraju relevantnim za efikasno učestvovanje u društvu odraslih, kao i celoživotnog učenja. PISA je projekat Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

PISA pruža informacije o obrazovnim sistemima i omogućava upoređivanje učenika iz velikog broja zemalja.

PISA omogućava međunarodno poređenje merenja dostignuća učenika, procenjuje znanje povezano sa realnim životnim situacijama i veštine i spremnost

za buduće učestvovanje u društvu odraslih, ispituje odnos između dostignuća učenika i faktora koji utiču na učenje  kao što su karakteristike učenika i škole i pomaže kreiranju obrazovne politike.

PISA ocenjuje petnaestogodišnje učenike, budući da u većini OECD zemalja ova starosna granica ujedno predstavlja i granicu obaveznog obrazovanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    17. april 2018 | 08:12

    Šest

  • Bratislav

    17. april 2018 | 09:18

    Pitanje nije baš jasno u smislu da li svaka pica mora da ima obavezno dva različita preliva, ili može da ima samo po jedan preliv, ili pak, moze da bude i bez preliva. E, kad to bude jasno rečeno moze se dati tačan odgovor. Obzirom na to, odgovor moze biti 6 kombinacija ili 11 različitih kombinacija, ako se računaju i pice bez preliva i one sa samo jednim prelivom.

  • Matematičar

    17. april 2018 | 08:59

    6 kombinacija 1-2, 1-3, 1-4, 2-3, 2-4 i 3-4

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA