Može li par u Nemačkoj da preživi sa platom od 1.200 evra? Stevan je izneo računicu. Ko se sa njom slaže?

Koliko je novca potrebno da se preživi u omiljenoj državi Balkanaca?

  • 88

U Srbiji bi se sa platom od 1.200 evra pevalo, ali da li jedan bračni par u Nemačkoj može da preživi sa ovom sumom?

Država nema rešenje za "stan na dan": Dok nadležni smišljaju šta da rade, vlasnici zgrću pare!

To pitanje postavio je Fejsbuk korisnik Stevan na grupi "Idemo u Njemačku", a odgovori koje je dobio otkrili su mnogo o životu Balkanaca u "državi snova".

Plata 1190 evra u Nemačkoj! Da li sa ovim parama može da se preživi? Na stan bi dali 600 evra, hrana 200 evra, dva mobilna telefona i internet 70, ostaje nam oko 300 evra mesečno za garderobu, provod ili kako odlučimo - pitao je Stevan o izvodljivosti ove računice i dodao da supruga i on nemaju kredite i voze bicikle.

Koliko je ovo u evrima? Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Mačevi su se ukrstili oko sume za hranu.

- Ne možete 200 evra mesečno dati za hranu, to je bar po osobi. Ta računica je validna samo ako jedete parizer - odgovorio mu je jedan Jasmin, na šta je drugi korisnik dodao da "u Beogradu na hranu troši više, a kupuje samo po hipermarketima da uštedi".

Računice su krenule da se ređaju.

Model "dve Nemačke": Kako bi izgledao na primeru Beograda i Prištine?

- Tri nas je člana, a hranimo se kvalitetno za samo 250-300 evra mesečno. U Nemačkoj vas jeftinije košta kvalitetna hrana, nego da svaki dan kupujete salame i konzerve, koje su po minimalno euro ili dva. A znate kakva su pakovanja salame u Nemačkoj - 10 šnitova rezano na milimetar - napisao je Dalibor.

Hrana najveća stavka Foto: Pixabay

Jedan Petar je čak slikao svoju večeru, koja ga je koštala dva evra - testenina 80 centi i dva parčeta ribe (šest komada - tri evra).

Domaćice su se sa njim složile - u Nemačkoj se može mesec dana jesti za 200 evra, ali ključ je u tome da se obroci spremaju kod kuće. U restorane gotovo da ne izlazi niko, a papreno je i naručiti hranu. 

Većina se takođe složila da se sa jednom platom u Nemačkoj može živeti, premda teško. Minimum je 1.500 evra, smatra Radovan.

U Srbiji hrana tri puta skuplja nego u Evropskoj uniji, kada se uzme u obzir visina prosečne plate

- Sa jednom platom u Nemačkoj, koja je ipak sigurna, može se živeti. Treba oboje da rade, imali decu ili ne. Tada još i da se uštedi. Hrana i potrepštine za stan se mogu kupiti svake nedelje, mnogo toga je na akciji. Uvek gledam da je to proizvod iz Nemačke. A u našim/vašim državama, kako je? - pitala je jedna Marija.

Šta biste joj vi odgovorili?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    23. april 2018 | 17:10

    Moram podeliti i svoje misljenje...ja zivim u Srbiji zaposlena sam prijavljena sam na minimalac znaci 26000,00 +5000,00 sto dobijem na ruke realno obice mi se o glavu i to cak i kad budem na trudnickom bolovanju a o penziji jednog dana da ni nepricam. Zivim na selu kucu jos uvek nismo mogli kupiti 50€ znaci 6000,00 placamo stanarinu+ 7000,00 struja+5146 obdaniste+ 1199,00internet+500,00 tv + 649,00 fix telefon kredit 4000,00,mesecna karta bajmok subotica 8000,00 voda +smece 1100,00 masina za ves kredit 2657,00 mob telefon 2x 1199,00,ogrev 1x prikolica cutke 50€ drva za zimu 13kubika sto takodje na rate placamo imamo krs od automobila sto godisnje registrujemo +nove tablice+tenkiranje.o hrani da ni ne pricam dnevno u radnji ostavimo oko 600,00 do 800,00 bez cigara nismo pusaci..znaci muz i ja radimo kao idioti po ceo dan dete rastezemo na sve strane jer nemamo popodnevnog boravka.Na letovanje nismo isli upravo zato sto se mucimo da prezivimo mesec...i onda cujes cutiii makar radis budi srecna...ljudi su sve vise pokvareni i zli tuzno je jako tuzno!

  • Demi

    22. april 2018 | 00:43

    Nije poenta da odeš u Nemačku da bi preživljavao tamo sa platom, to možeš i u Srbiji! Poenta je da odeš, zaradiš, uštediš i vratiš se kući i pametno uložiš uštedjevinu!

  • Franfurt

    21. april 2018 | 23:20

    Bas me zanima u kojoj Nemackoj oni to lepo zive sa samo 1200 e? Ok, ne puse, ne izlaze, ne idu na odmor. Bas lep zivot. Za kvalitetnu ishranu minimum 300 po osobi mesecno, e sad, ima akcija pred istek roka trajanja, ili ova njihova plasticna „kvalitetna“ jeftina hrana. Da nemam dece, sutra bih se vratio, ali zbog njihove buducnosti ne mogu. Sa decom dole nema sanse da se prezivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA