≫ 

Ko poželi da proba rakiju iz Rakije, do nje može da stigne samo - rakijamobilom! (FOTO)

Legenda kaže da je potok koji protiče kroz zaselak i u vreme najvećih kiša bistar kao rakija

  • 9
Selo Gledić, naselje Rakija, rakijamobil Foto: Telegraf

U srcu Šumadije, u selu Gledić, jedan zaselak nosi naziv Rakija. Čuven je, po čemu nego po proizvodnji ovog pića. Rakija iz Rakije je isključivo šljivovica od stare srpske sorte crvena ranka. Na nju se mislilo uvek kada se pomene šljivovica u narodnim pesmama, kažu u planinskom zaseoku u koji se može stići samo specijalnim prevoznim sredstvom - rakijamobilom!

Rakija je na vrhu Gledićkih planina, između Kragujevca i Kraljeva. Ovde su preci Dragane Veljović imali voćnjake i pekli rakiju od crvene ranke još 1887. godine. A onda su Dragana i njen suprug Dejan, koji žive u Kraljevu, rešili da vrate slavu crvenoj ranki, kraljici šljiva, ali i rakiji iz Rakije.

RAKIJA PO RAKIJI, ILI...

- Legenda kaže da je potok koji protiče kroz zaselak i u vreme najvećih kiša bistar kao rakija, pa je po tome nazvan ceo kraj. Prema drugoj priči, kada se moja familija Đusić doselila u Gledić polovinom 15. veka, na mestu gde su počeli da kopaju temelj za kuću pronašli su lulu od kazana. Kako bilo, ovaj zaselak i treba da se zove Rakija, jer je tlo najbolje za šljivu ranku koja je rakijska sorta. Ovuda su u 19. i 20. veku išli karavani sa rakijom i svinjama za Beč za Peštu - priča Dragana Veljović o istoriji ovog kraja od samo šest kuća.

Dragana Veljović otkriva tajnu mesta sa samo šest kuća Foto: Telegraf

Dragana i njen suprug pre 10 godina odlučili su da ožive nasleđeno imanje na vrh Gledićkih planina, i otvore malu porodičnu destileriju za proizvodnju rakije od autohtonih sorti šljive - crvene ranke i požegače. Veljovići poseduju pet hekatara pod voćnjacima.

Od antičkog vremena bili smo zemlja vina, a onda je jedna vaš sve promenila: Kako je Srbiju proslavila šljiva u 19. veku (FOTO)

- Nismo imali para za veliku destileriju i proizvodnju, a onda smo to preokrenuli u svoju prednost. Rešili smo da "idemo" na kvalitet i male količine, da rakiju pravimo od sorte šljive koja je odavde potekla i da je pravimo na tradicionalan način. Želimo da zaštitimo stare autohtone sorte šljiva, prvenstveno crvenu ranku, od nestajanja i zaborava. To je šljiva koja daje najbolju rakiju, onu opevanu u pesmama - pojašnjava Dragana.

TRADICIJOM U SVET

Crvena ranka svuda dobro uspeva, otporna je na sve bolesti i dosta izdržljiva. Proizvođači u Srbiji zapostavili su je jer nema velike prinose kao nove sorte.

Naselje Rakija u kojoj se pravi rakija do kog se dolazi rakijamobilom Foto: Telegraf

- Naša maksimalna proizvodnja je 5.000 litara na godišnjem nivou, međutim poslednjih nekoliko godina nije prešla 2.000 litara. Držimo se kvaliteta i isključivo pečemo rakiju od šljiva iz naših voćnjaka, ne otkupljujemo šljivu niti meku rakiju. Na taj način smo postali članovi svetske "Slou fud" organizacije, koja se bori za korišćenje "čiste" hrane čija proizvodnja ne ugrožava okolinu, hrane karakteristične za određeno podneblje, proizvedene po tradicionalnom receptu.

Pre pet godina naša rakija od ranke sa Gledićkih planina postala je zaštićena od strane "Slou fuda" kao prezidijum projekat. To znači da svaka flaša može da nosi njihov logo, da smo prepoznati da je šljiva ranka autentična i autohtona sorta koja se gaji na Gledićkim planinama, a rakija koja se proizvodi od nje se radi po autentičnoj recepturi i na tradicionalan način - pojašnjava Dragana.

Jedinstvena rakija u Srbiji Foto: Telegraf

Rakija Veljovića, odnosno "Rakija iz Rakije" peče se na kazanu od 120 litara, a to su starinski bakarni kazani koji rakiji daju šmek kakav ne može imati ako se radi u većim količinama. Cela tehnologija proizvodnje je tradicionalna.

RAKIJOMOBIL

A ono što nije tradicionalno je turizam na vrh zaseoka, u staroj kući do koje se može samo džipom ili rakijamobilom.

- Turistima nudimo opet samo naše - prirodu, hranu po starim receptima, rakiju. Strani turisti su oduševljeni. Mi smo svoje nedostatke uspeli da iskoristimo kao prednosti. Nemamo asfaltni put do kuće, a put koji imamo je u veoma lošem stanju, pa smo to prevazišli tako što posetioce vozimo rakijamobilom. To je traktor koji je prerađen da može da vozi goste - kaže Dragana.

Oni koji žele da piju rakiju u mestu Rakija do nje mogu da dođu posebno napravljenim rakijamobilom Foto: Telegraf

Dragana i Dejan su primer kako se uz malo mudrosti i mnogo rada može napraviti posao za budućnost, sačuvati zaboravljeni zaselak, ali i stara srpska sorta šljive.

VIDEO: Kamena gora - najlepše selo Srbije

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA