Ove devojčice iz Kragujevca treniraju fudbal sa dečacima i nikada ne plaču kad ih gurnu na terenu (FOTO)

Fudbal treniraju i "Milica koja crta" i "Milica koja svira". Zajednički su im ime, ljubav prema fudbalu, ali i umetnosti

  • 2

Marija, Jana, dve Milice i Angelina četiri su od 10 devojčica koje u kragujevačkom sportskom klubu treniraju fudbal sa dečacima. One su golmani, igrači, a jedna je kapiten u svom timu. "Oštra, ali pravična", kažu momčići.

Najdeblji dečak (12) na svetu je imao 200 kg: Nije mogao da hoda, ni da se igra, a onda mu se život promenio iz korena (FOTO) (VIDEO)

Devojčice u sportskim klubovima i školama fudbala u Srbiji jesu malobrojne, uglavnom igraju fudbal sa dečacima, i tada su među najupornijim i najizdržljivijim igračima. Marko Pantović, trener i jedan od osnivača kluba "Olimp 2015" kaže da je na prvi trening pre tri godine došlo 13 dečaka i dve devojčice.

- Jedna od njih je Milica Kuburović, koja je danas kapiten za 2007. godište. Na turniru u Gornjem Milanovcu, održanom u decembru prošle godine, od 14 klubova iz našeg su bili i najbolji igrač turnira i najbolji golman. I oba igrača bile su devojčice.

- Za najboljeg igrača je proglašena Milica Kuburović, a za najboljeg golmana Milica Veličković. Što je još zanimljivije, one su bile jedine dve devojčice na celom turniru, u 14 klubova! I nisu svi ovu odluku sudija najsjajnije prihvatili - smeje se Pantović.

Foto: Telegraf

Devojčice fudbalerke su iznenađujuće komunikativne, rečite i zrele. Zbunjuje kako one sa 10 i 12 godina tačno znaju šta žele i spremne su za to da se bore.

Bliznakinje Marija i Jana Srejović imaju po 11 godina i učenice su četvrtog razreda osnovne škole. Žale se da su teško naterale roditelje da ih upišu na fudbal.

Foto: Telegraf

Jana, golman, kaže da je njoj i sestri od malena problem što je svim devojčicama bilo zanimljivo da se igraju lutkama, a njima nije. Obe su volele fudbal. Marija je "odigrala" mudro na svoj i sestrin rođendan.

- To je bila idealna prilika da tatu nateram da nas upiše na fudbal. Tražila sam to kao rođendansku želju. Nije mogao da me odbije. Rekao mi je samo- ako te gurnu i padneš, nemoj da plačeš. I nikada nisam zaplakala, ne može guranje i pad nas dve da odvoji od fudbala - jasna je igrač Marija Srejović.

Foto: Telegraf

Fudbal treniraju i "Milica koja crta" i "Milica koja svira". Zajednički su im ime, ljubav prema fudbalu, ali i umetnosti, i mnogo dečaka u familiji i komšiluku.

Milica Veličković (koja crta) je golman, Milica Kuburović (koja svira) igrač. Imaju po 12 godina.

- Dečaci su u mom dvorištu čitavo leto igrali fudbal, a ja sam tada trenirala tenis. Kada sam počela nogom da šutiram tenisku lopticu znala sam šta ću. Fudbal igram od četvrte godine, a violinu sam želela da sviram od vremena kada sam je zvala "viloina".

Foto: Telegraf

- Komšinica je svirala klavir i tako sam zavolela muziku, ali sam znala da ja želim da sviram "violinu". Nekima je čudno da jedna devojčica svira violinu, a trenira fudbal. Još više im je čudno što ja igram sa dečacima, ali meni se baš sviđa tako, dečaci me čeliče - sumira ovo dete.

Milica "koja crta" kaže da je fudbal igrala sa dve i po godine, da bi je braća prihvatila u društvo. Neko vreme je trenirala košarku, ali vratila se fudbalu.

Foto: Telegraf

Angelina Jokićević ima 10 godina i dva puta nedeljno putuje iz Gruže za Kragujevac na treninge. Pitanje da li joj je naporno ne razume.

- Ja treniram i u Gruži ponedeljkom i sredom, a utorkom i petkom treniram u Kragujevcu. Vikendom su utakmice. Samo četvrtkom ne igram fudbal. Žao mi je samo što sam počela da treniram tek od prvog razreda - ozbiljna je Angelina, ubeđena da je sa sedam godina prestara ušla u fudbal.

Foto: Telegraf

A tu je zbog Ronalda, toliko je o njemu pričala godinama da su morali da je upišu na fudbal.

Sve ove male fudbalerke, koje igraju sa dečacima, kažu da ih nervira isto.

Foto: Telegraf

- Kad stariji dečacima kažu- ne guraj je, ona je devojčica. Kakve to veze ima, mi nismo devojčice koje plaču kad ih gurneš - u glas tvrde mlade "Olimpove" fudbalerke. U sportskom klubu "Olimp 2015" sada trenira 120 dece iz Kragujevca i okoline, većina dečaka.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mileta Djorovic

    24. april 2018 | 23:06

    Bravo Angelina...

  • Patriota

    25. april 2018 | 13:15

    Bravo za klub i za devojcice. Svaka cast. I moj sin trenira u tom klubu i prezadovoljan sam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA