≫ 

Jagodinci su ovih dana kašljali, kijali i gušili se, a za to krive hemikalije za zaprašivanje komaraca

Prskanje komaraca i krpelja obavlja se i u Beogradu

  • 8
Grocka, dim, deponija Vinča, gas maska

Foto: Telegraf.rs, pixabay.com

Veliki broj Jagodinaca burno je reagovao posle zaprašivanja komaraca. Iako su mnogi kašljali, kijali i imali osećaj gušenja, Zavod DDD Visan iz Zemuna saopštio je da su korišćena sredstva koja ne mogu da naškode ljudima, ali mogu da budu iritantna.

Počinje suzbijanje komaraca koji su već podivljali, ali ovo je borba koju možete da vodite i sami

Ovaj zavod istakao je da je o akciji zaprašivanja blagovremeno obavestio građane Jagodine, koji su mogli da se na vreme sklone sa ulica dok se obavlja tretman iz vazduha i sa zemlje.

- Sredstva nisu opasna po stanovništvo, nema razloga za uzbunu po pitanju ugroženosti zdravlja. Reč je o sredstvima koja su uzeta za ciljanu vrstu, odnosno komarce. Radilo se sa preparatom Moslink sa aktivnom materijom lambatrihalotrin. On jeste malo iritantan. Preparat nije opasan po ljude, ali je malo iritant, ništa više. Može da izazove kijanje - kaže direktor Visana Dragan Ristanović za centralmedia.rs.

Kada se stanovništvno obavesti preko medija kako je moja saradnica za Jagodinu uradila, onda ne bi trebalo da se narod šeta ispod samog aviona. Obaveštenje je išlo na vreme, obavešteni su pčelari. Stanovništvo je obavešteno o tretmanima iz vazduha i sa zemlje - dodaje.

Ujedi komaraca, Foto: Tanjug/Oksana Toskić/Telegraf

On kaže da je sredstvo Deltasektom za uništavanje komaraca upotrebljeno sa zemlje i da ono nije problem po zdravlje ljudi.

-To su pirotrodi koji ipak nisu neki iritanti. Dimili smo u termofogerima isti preperat i nije bilo problema - navodi Ristanović i ističe da je poenta priča da se preparat što duže zadrži u vazduhu i da dođe u kontakt sa komarcima, zato se zaprašivanje radi kada je tiho vreme.

Zavod DDD Visan je dao jedinu ponudu na javnoj nabavci u Jagodini za uništavanje komaraca i krpelja u iznosu 2,93 miliona dinara bez PDV.

Inače, danas se i u Beogradu organizuju akcije suzbijanja krpelja i komaraca. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju obaveštava građane da će protiv krpelja zaprašivati zelene površine Avale, Ade Ciganlije, Kalemegdana, SP Jajinci, Zvezdarske šume, Banjičke šume, Lipovičke šume, Ade Huje, Miljakovačke šume i Mirijevskog venca. Tretmani su sprovodeni u periodu od 10-17 sati.

Zavod za biocide danas će na 20-ak lokacija vršiti i suzbijanje odraslih formi komaraca. U večernjim časovima pod udarom će biti komarci na područjima blizu reka, ali i u Južnom bulevaru, Šumicama, Učiteljskom naselju, Konjarniku, Dušanovcu, Voždovcu, Trošarini.

VIDEO: Da li prdež može da produži život

Daljinac

(Telegraf.rs/)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    26. april 2018 | 19:57

    A gde je išlo obaveštenje?

  • Opa

    26. april 2018 | 21:02

    A zato se ja ubi od kijanja pre pola sata kad je prosao auto koji zaprasuje ovde po prigradskim naseljima

  • Zemunac Bata.

    26. april 2018 | 19:23

    Samo tako nastavite kome smeta neka stavi masku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA