Agenti za prodaju nekretnina u Srbiji pod lupom novog zakona: Proveravaće se saradnja s kriminalcima i finansiranje terorista

Glavna izmena vezana za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma se odnosi na to da vlasnici agencija, ovlašćena lica ili preduzetnici, ne smeju biti kažnjavani

  • 7

Više od 1.800 zaposlenih u agencijama za trgovinu nepokretnostima u Srbiji proći će besplatno "skeniranje prošlosti" kako bi se utvrdilo da li su krivično osuđivani za privredni kriminal ili na bilo koji način bili povezani sa finansiranjem terorizma.

Ovi stanovi u centru gradova širom Srbije su na prodaju: Za jedan u Beogradu, dva kupite u Leskovcu (FOTO)

Ovo predviđaju predlozi izmena i dopuna Zakona o prometu i zakupu nepokretnosti, koji je prošao vladu i skupštinske odbore, pa bi trebalo uskoro da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini.

Zakon prošao vladu i skupštinske odbore, čekaju se poslanici Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izmenama zakona biće definisane obaveze i mere koje moraju da se preduzmu do juna ove godine, a deo su Akcionog plana iz strategije Srbije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i odnose se na izveštaj ICRG Grupe koja se bavi procenama političkih, ekonomskih i finansijskih rizika zemalja u svetu kao i na izveštaj Komiteta Manival iz 2016.

Komitet Saveta Evrope Manival, objavio je pre dve godine Izveštaj o izvršenom petom krugu evaluacije mera koje Srbija preduzima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. U izveštaju se konstatuju nedostaci u sistemu za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji, ali rad Uprave za sprečavanje pranja novca u Srbiji izveštaj ocenjuje pozitivno.

Glavna izmena vezana za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma se odnosi na to da vlasnici agencija, ovlašćena lica ili preduzetnici, ne smeju biti kažnjavani za privredni kriminal, i aktivnosti vezane za terorizam, pa će Ministarstvo trgovine za sve one koji su u ovom momentu upisani u registar posrednika obezbediti podatke da o eventualnom kažnjavanju.

U Srbiji je registrovano 866 agencija za prodaju nekretnina Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Profimedia

- Ako se proverom ustanovi da je neko kažnjavan za takva dela, po službenoj dužnosti ta agencija će biti brisana iz registra posrednika - napominje savetnik u Ministarstvu trgovine Željko Stojanović.

U Srbiji je, kaže Stojanović za Tanjug, do sada registrovano 866 agencija u 79 gradova i opština, a u tim agencijama je zaposleno 1.826 građana. U nove izmene Zakona o prometu i zakupu nepokretnosti, koji je počeo da se primenjuje 2014. godine,međutim neće ući, kako su to očekivali trgovci nekretninama, izmene koje se tiču statusa zaposlenih agenata, a taj status je prema njihovoj oceni "ni na nebu ni na zemlji".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    29. april 2018 | 16:26

    A sta cemo sa politicarima koji su povezani sa kriminalom,oni imaju imunitet jel,koliko je bilo afera i pojeo vuk magarca i nikom nista!riba se cisti od glave!🙊

  • pametno

    29. april 2018 | 20:13

    Trebalo bi mnogo vise paznje obratiti na one koji kupuju nekretnine a nisu drzavljani Srbije i na poreklo novca kojim kupuju. Zakonom zabraniti da se preko fol kreditiranja nekretnine prodaju trecim licima stranih zemalja a toga je sve vise. Kriminalni novac peru i albanci kupujuci zemlju i nekretnine preko naivnih Srba.

  • Bjanka

    29. april 2018 | 17:19

    Ne mogu da verujem. Pa onda svako treba da bude proveren a ne samo mi agenti za nekretnine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA