≫ 

Maj je za maturante najvažniji mesec: Bliži se prijemni ispit, a kruna celog školovanja je proslava mature

Roditelje očekuju veliki izdaci

  • 1

Pripreme za polaganje prijemnih ispita na fakultetima za maturante iziskuju mnogo novca i truda da bi u najstresnijem danu polaganja ispita maturanti upali na budžet, međutim, ono što, čini se, više prazni novčanike roditelja jeste sama proslava mature.

Mladić iz Hrvatske oduševio sve kada je na proslavu mature dojahao na konju

I dok maturanti ulaze u poslednji mesec svog srednjoškolskog obrazovanja, pored vremena za učenje za sam prijemni ispit, ovih dana, pažnju im odvlači jedan drugi događaj – proslava mature, piše RTS. Opšte je mišljenje da je mladića povoljnije obući, međutim njihova odela mogu da koštaju i do 15.000 dinara, ali devojke su svakako zahtevnije.

Tradicionalan maturski ples, Foto: Tanjug/Tanja Valič

U KRALJEVU DO 5.000 DINARA U SALONU LEPOTE

- Maturantkinja potroši prosečno od 4.000 do 5.000 dinara, zavisi, ako radi sve kompletno, depilaciju, šminkanje, nadogradnju noktiju - kaže Zorica Knežević, vlasnica salona lepote u Kraljevu.

Velike novine za srednjoškolce na kraju godine: Upis fakulteta bez prijemnog, ali polaganje mature se DRASTIČNO MENJA

- Kratke haljine su od 3.800, 4.000, pa do 6.000, 6.500 dinara. Duge budu od 6.000, 7.000, 8.000, 9.000 maksimalno, bar kod mene - Milica Ivanović, vlasnica butika iz Kraljeva.

Jedna od prvih samostalnih odluka maturanata je upravo prostor gde će slaviti mature, pa sami biraju restorane, što je ujedno i najpovoljnija stavka kada je o maturi reč.

Kraj školske godine uz trubače, Foto: Tanjug/Saša Petrović

TERMINI REZERVISANI JOŠ POČETKOM GODINE

Smederevski gimnazijalci su odabrali meni za 3.000 dinara, dok u Pirotu plaćaju duplo manje.

- Termini su se rezervisali još u januaru, februaru, konačni dogovori su postignuti u martu mesecu, a cene menija za maturante se kreću nekih 1.300 do 1.600 dinara - kaže Milan Cvetković, menadžer hotela u Pirotu.

Međutim, dan za koji se spremaju tokom čitavog školovanja i za koji roditelji izdajaju velike sume novca je polaganje prijemnog ispita.

- Neko se sprema na fakultetima i u zavisnosti od toga na kojem želimo da se spremamo to košta 20.000, 30.000 dinara, a privatno cena varira, neko naplaćuje 10, 20 evra u zavisnosti u kojem gradu, kod nas konkretno je od 1.000 do 2.000 po času - kaže Željko Petrović, predsednik učeničkog parlamenta Gimnazije Smederevo.

Ovi maturanti iznajmili su autobus, Foto: Telegraf

Iako sve škole za đake organizuju pripremnu nastavu od prvog polugodišta završne godine, besplatno, roditelji ipak plaćaju privatne časove.

RODITELJI MORAJU DA RASPODELE SVAKI DINAR

- Redovno ih prate profesori, već kad krene septembar, možda od oktobra i onda nakon toga ih sve vreme pratimo, tako su najbolji rezultati i po mom mišljenu to je najbolje uložen novac - kaže Kristina Filić, vlasnica centra za edukaciju iz Smedereva.

Moda na maturi košta do 30.000 dinara, priprema prijemnog ispita toliko ili čak i više od toga. I dok maturanti ne razmišljaju o troškovima koji tek predstoje u septembru, roditelji već sada prave računice i odustaju od planova za leto, jer more za maturante nije u modi.

A na jednoj maturi je kraljica bila i Sandra Afrika:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    3. maj 2018 | 08:18

    Eh kada je bio maj '79 ! Hotel "Jugoslavija", Merima Kurtiš, sada Njegomir,, Zlatko Golubović, nakon toga sam u potpunosti shvatio stihove "Od kolevke pa do groba............"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA