Gimnazijalci dobijaju dva nova predmeta: Od septembra đaci će učiti o geopolitici i religiji

Od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri

  • 9

Maturanti koji ove godine upišu gimnazije, od septembra će imati dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više na nedeljnom nivou.

Da li je bolje završiti gimnaziju ili neku stručnu školu: I u čemu je problem s ljudima koji nipodaštavaju zanate?!

Kako je “Blicu“ objašnjeno iz Ministarstva prosvete, deca će na tim predmetima sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu.

Kako piše list, prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri.

Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvoj godini.

U drugoj godini mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa.

Foto: Profimedia

Kad završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno devet programa, koji se uče u trećoj i četvrtoj godini.

Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest programa: "Jezik, mediji i komunikacija", "Pojedinac, grupa, društvo", "Zdravlje i sport", "Obrazovanje za održivi razvoj", "Primenjene nauke", "Umetnost i dizajn".

Plan za treću i četvrtu godinu gimnazije podrazumeva devet programa: "Obrazovanje za održiv razvoj", "Umetnost i dizajn", "Primenjene nauke 1 - ka medicinskim naukama", "Primenjene nauke 2 - ka tehničkim naukama", "Osnovi geopolitike", "Ekonomija i biznis", "Religije i civilizacija", "Metodlogija naučnog istraživanja", "Savremene tehnologije".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    4. maj 2018 | 08:56

    Mislim da je najbolje da djaci imaju po 30 ili 40 predmeta ,da se vracaju u ponoc kuci,da primite jos 5000 nastavnika,organizujete jos po 10 ekskurzija po godini,naravno obaveznih,da rancevi imaju po 40kg,a drzava da je tu da pomogne svim roditejima i kaznjava ih zasto imaju po jedno dete jer pobogi sve ovo moze sa 300 eura plate ili novi predmet rijaliti zvezda.Napreeed!!!

  • Steva

    4. maj 2018 | 10:13

    Fina zamisao, a vi polupismeni lepo učite svoju decu da ne treba da uče i da će im zbog izbornih predmeta u srednjoj školi ranac imati 40kg. Niste svesni da vaspitavate decu da budu socijalni slučajevi. Održivi razvoj i tehničke nauke su sigurno bolje od muzičkog, likovnog, građanskog, verskog... Za kraj, ja imam 23 godine, učio sam redovno, trenirao košarku, upisao FON, nastavio da učim i da se borim i na kraju je posao našao mene. Vi tinejdžeri koji sad ovo čitate verujte mi i ja sam se pitao da li sam lud što učim i što se borim i evo sad sam shvatio da ne postoje pare koje mogu da pruže zadovoljstvo kao što to može što veće i što šire znanje, a pare samo prate znanje. Nadam se da će ovo nekoga motivisati, učite dok ste živi ljudi, al smekerski da se zna suština a ne streberski za ocene :)

  • Groficaofica

    4. maj 2018 | 08:31

    Cemu to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA