Divna vest za 100 najboljih diplomaca: Oni će nas lečiti u budućnosti!

- Ovo je dodatno zapošljavanje i nema veze sa planiranim zapošljavanjem za ovu godinu - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar

  • 8

U narednih nekoliko nedelja 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobiće posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Milan Jevđić dobio ponudu za posao: Neću od svog života da pravim rijaliti, od ponedeljka se vraćam i na fakultet

To je danas dogovoreno na zajedničkom sastanku dekana medicinskih fakulteta i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Lončar kaže da zapošljavanje najboljih diplomaca ne remeti planirana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama za ovu godinu i da će se konkursi za prijem lekara organizovati kako je predviđeno kadrovskim planom za ovu godinu.

- Ovo je dodatno zapošljavanje i nema veze sa planiranim zapošljavanjem za ovu godinu. Cilj nam je da se najbolji diplomci, sada već mladi lekari, zadrže u Srbiji - rekao je ministar.

On je naglasio da će se obaviti pojedinačni razgovori sa kandidatima, te da će se ministarstvo potruditi da izađe u susret njihovim željama, vezanim za izbor specijalizacije i u kojim zdravstvenim ustanovama žele da rade.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ukoliko želje ne budu mogle da im se ispune, dodaje, biće im ponuđene druge opcije.

- Na nama je velika odgovornost, kakvu selekciju kadrova sada napravimo tako će nam biti zdravstvo u budućnosti. Za narednih 10, 15 godina oni treba da preuzmu sve važne funkcije - rekao je Lončar.

Inicijativa za zapošljavanje najboljih mladih lekara ovim neće biti završena već će, kako je najavio ministar, na svakih šest meseci medicinski fakulteti dostavljati ministarstvu spiskove sa imenima najboljih diplomaca koji su fakultet završili u roku i sa visokim ocenama.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. Dobrila Stanković Arsić istakla je da je zapošljavanje najboljih diplomaca krupan korak ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz Srbije i krupan korak u daljem razvoju srpske medicine.

Medicinski fakultet Foto: Google maps

Ona je naglasila da na tom fakultetu svake godine oko 50 studenata diplomira u roku i sa prosečnom ocenom iznad 9,5.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Tanja Jovanović kaže da taj fakultet godišnje upiše 450 budžetskih studenata i 50 samofinansirajućih, da polovina njih studije završe u roku, a oko 10 odsto sa prosečnom ocenom iznad 9.

- Imali smo veliki problem kako da objasnimo najboljim studentima da za njih nema mesta u zdravstvenom sistemu ove zemlje. Zahvalni smo Ministarstvu zdravlja i ministru što je pružio mogućnost da se najbolji studenti zaposle i ostanu u zemlji - zaključila je Jovanović.

Sastanku su sa dekanima svih medicinskih fakulteta u Srbiji, pored ministra zdravlja Zlatibora Lončara, prisustvovali su i državni sekretar ministarstva zdravlja prof. Vladimir Ðukić i direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Daljinac

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dačo

    5. maj 2018 | 17:16

    Dajte im plate i opremu da rade pa neće odlaziti niđe

  • Fil

    5. maj 2018 | 15:28

    Lepa vest. Mislim da je bio zadnji cas, uskoro ne bi imao ko da nas leci.

  • srki

    5. maj 2018 | 16:46

    Otici ce i oni u Njemacki, kao i njihove kolege sto su

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA